Η πιο τρανταχτή περίπτωση του εξευτελισμού των νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών κυβερνήσεων, που σιωπηλά προκαλεί η στάση της σοσιαλιστικής Κούβας, είναι η περίπτωση Μπολσονάρου. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας, που είχε επιδεικτικά διώξει τους κουβανούς γιατρούς οι οποίοι δρούσαν και προσέφεραν στη χώρα πριν την άνοδο της στην εξουσία, σήμερα ζητεί από την Κούβα την αποστολή εκ νέου των «χιλιάδων γιατρών που έφυγαν», ώστε να μπορέσει η χώρα του να αντιμετωπίσει την πανδημία. Είναι η ίδια κυβέρνηση που, από την προεκλογική της εκστρατεία κιόλας, είχε χαρακτηρίσει τους κουβανούς γιατρούς «πράκτορες» και «τρομοκράτες» και υπόσχονταν την άμεση εκδίωξή τους – όπως και έπραξε.

Πριν την άνοδο του Μπολσονάρου στην εξουσία, το 2018, στην Βραζιλία των 210 εκατομμυρίων κατοίκων υπηρετούσαν πάνω από 10.000 κουβανοί γιατροί, που προσέφεραν υπηρεσίες στις πιο απομακρυσμένες και εξαθλιωμένες περιοχές της αχανούς χώρας. Τους ίδιους γιατρούς ελπίζει να δει να επιστρέφουν, όπως ανακοίνωσε στις 15 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας, Ζουάου Γκαμπάρντου, γιατί «διαφορετικά η χώρα [του] θα καταρρεύσει». Η Κούβα ήδη στέλνει γιατρούς, χωρίς να ζητήσει τίποτε- αν και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση της Βραζιλίας που επιμένει ότι «ο πρόεδρος Μπολσονάρου οφείλει μια μεγάλη συγγνώμη τόσο στο λαό της Βραζιλίας όσο και στους Κουβανούς γιατρούς που ουσιαστικά απέλασε εν μέσω ύβρεων και ψευδών, κατασκευασμένων ειδήσεων», όπως έγραψε η Ντίλμα Ρούσεφ στο τουίτερ της.

Η Βραζιλία δεν είναι η μόνη που στρέφεται στην Κούβα για αποτελεσματική βοήθεια. Οι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ιταλία, περιμένουν ως ευλογία την αποστολή των κουβανών γιατρών στη χώρα και την συνδυαστική θεραπεία αντιμετώπισης της ίωσης που προτείνουν. Οι κουβανοί γιατροί, από τη χώρα που δεκαετίες προσπαθούν να στραγγαλίσουν με κυρώσεις οι ΗΠΑ, προσφέρουν στην Ιταλία, χώρα μέλος στην οποία έπρεπε να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ντε φάκτο εμφανίζεται να διαλύεται στα εξ ων συνετέθη: Όταν η Ιταλία ζήτησε την βοήθεια των χωρών μελών της ΕΕ, και την αποστολή υλικού για να αντιμετωπίσει την πανδημία, οι χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν γιατί είχαν ανάγκη όλο τους το απόθεμα, όπως δήλωσαν και οι Βρυξέλλες δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στο Ιταλικό αίτημα, που μετέφερε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της γειτονικής χώρας εκεί, Μαουρίτσιο Μασάρι, όπως δήλωσε ο ίδιος. Επιπρόσθετα, από το 2011 ως το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εξήντα τρεις (63) φορές από τις χώρες μέλη περικοπές στον τομέα της υγείας.

Γιατροί από την Κούβα στο πλευρό της Ιταλίας για την καταπολέμηση της πανδημίας

Αξίζει να αναφερθεί, εδώ, ότι στην ίδια την Κούβα, τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊου εμφανίστηκαν στις 11 Μαρτίου και ήταν τρεις Ιταλοί τουρίστες. Μεταφέρθηκαν και νοσηλεύτηκαν στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Πέδρο Κούρι της Αβάνας. Το πρώτο εντόπιο κρούσμα ήταν ζεύγος κουβανών που επέστρεψε από το Μιλάνο στο νησί, μία μέρα μετά τους Ιταλούς τουρίστες.

Στις 16 Μαρτίου, η Κούβα προσέφερε το δικαίωμα στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο Μπρεμάρ (MS Braemar), με πέντε διαγνωσθέντα κρούσματα και άνω των χιλίων επιβαινόντων, να ελλιμενιστεί στο εμπορικό λιμάνι Μαριέλ, πλησίον της Αβάνας- κάτι που του είχαν αρνηθεί άλλες κυβερνήσεις – μεταξύ των οποίων και αυτή των ΗΠΑ. Το πλοίο ελλιμενίσθηκε, μεταφέροντας 1.000 επιβαίνοντες, πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα και 52 ακόμη ανθρώπους σε καραντίνα. Η επιστροφή των περισσοτέρων στη Βρετανία έγινε την ίδια μέρα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον, ενώ σε όσους ήταν αδιάθετοι προσφέρθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν και να νοσηλευτούν στην Κούβα. Πριν τον ελλιμενισμό, η Κούβα είχε μόλις πέντε κρούσματα – μια εβδομάδα μετά είχαν υπερτετραπλασιαστεί.

Το σοσιαλιστικό νησί δεν έχει ακολουθήσει την δυτική μέθοδο αντιμετώπισης. Έχει μεν ανακοινώσει απαγόρευση εισόδου σε μη μόνιμους κατοίκους, που θα εφαρμοστεί από τις 24 Μαρτίου, αλλά πέραν τούτου αντιμετωπίζει την πανδημία με ευρύτατες εξετάσεις του γενικού πληθυσμού και λήψη μέτρων μόνο στις περιπτώσεις κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ, όχι μόνο αντιμετωπίζει τον «κινεζικό ιό» ως μικροπρόβλημα και περικόπτει κονδύλια από ινστιτούτα και δομές υγείας, αλλά ενισχύει και τις κυρώσεις κατά κρατών που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την πανδημία μετρώντας χιλιάδες θύματα και κρούσματα – όπως το Ιράν. Οι νέες κυρώσεις φυσικά περιλαμβάνουν και την Κούβα. Ακόμη και σήμερα, που η Κούβα αναδεικνύεται πρωτοπόρος του διεθνούς αγώνα κατά του κορονοϊού, και η Κίνα – η οποία ακολουθεί το ίδιο μοντέλο διεθνούς αλληλεγγύης- την έχει ήδη ευχαριστήσει επίσημα τόσο για τη βοήθειά της όσο και για την μείωση της θνησιμότητας μέσω της χρήσης του κουβανικού αντιιικού φαρμάκου, Interferon Alpha 2b, το οποίο, ναι μεν δεν αντιμετωπίζει τον ίδιο τον ιό, ωστόσο μειώνει σεβαστά την επιθετικότητα του ιού, αποτρέποντας τους θανάτους – ήδη 1.500 ασθενείς που θεωρούνταν βαριά, έχουν επανέλθει πλήρως με τη χρήση του, όπως ανακοίνωσε η Κίνα, και το φάρμακο αντιμετώπισε την κυριότερη επιπλοκή, τις πνευμονίες.

Είναι ένα ακόμη φάρμακο που προήλθε από τον αγώνα της Κούβας να επιβιώσει του βάρβαρου αμερικανικού εμπάργκο, και να κρατήσει υγιή τον πληθυσμό της, δημιουργώντας μια εξαιρετικά αποτελεσματική ντόπια, δημόσια φαρμακευτική βιομηχανία. Αναπτυχθηκε το 1986 και χαρακτηρίζεται «η ναυαρχίδα των κουβανικών φαρμάκων». Εκτός του συγκεκριμένου φαρμάκου, οι κουβανοί εργάζονται σε ακόμη 22 φάρμακα, και συνδυασμούς τους, που πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όλα είναι διαθέσιμα σε οποιαδήποτε χώρα τα ζητήσει, έχουν ανακοινώσει οι Κουβανοί.

Και ο πλανήτης το έχει καταλάβει. Οσοι δεν πέφτουν θύματα ιδεοληψιών, στην Κεντρική Αμερική, Ασία, από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, από τη Τζαμάικα ως τις Αφρικανικές χώρες («στην Αφρική υπάρχουν περισσότεροι κουβανοί γιατροί απ’ ότι αφρικανοί», θα πει στο Mintpress η γκανέζοαμερικάνα γιατρός Σαρπόμα Σέφα- Μποακιέ), στηρίζονται στη βοήθεια της Κούβας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι Κουβανοί γιατροί υπηρετούν αυτή τη στιγμή σε 37 χώρες. Είναι κι εδώ ο μεγάλος εφιάλτης των νεοφιλελεύθερων, που γίνεται πραγματικότητα, λόγω του κορονοϊού.