Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους, είναι αναγκαίο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους παράλληλα με την εφαρμογή των όσων ζητούν οι δανειστές, προκειμένου να υπάρξουν οι ρυθμοί ανάπτυξης που ζητούν και να μην αμφισβητηθεί εκ νέου η δυνατότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε «γενναίες μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται πως η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου δεν σημαίνει την έξοδο από την επιτροπεία. «Ακόμα και μια “καθαρή” έξοδος στις αγορές δεν συνεπάγεται και έξοδο από κάθε επιτήρηση! Επίσης, η πιθανόν αναγκαία προληπτική γραμμή στήριξης και ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους θα συνοδεύονται από οικονομική εποπτεία».

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναβάλει κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά ένα χρόνο. «Η ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτεί παραγωγικές επενδύσεις στην οικονομία εξακολουθεί να περιορίζεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κόκκινα δάνεια). Ορισμένες μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται, αλλά γενικά διαπιστώνουμε βραδύτητα. Συναφώς, κρίσιμες αποφάσεις έχουν μετατεθεί για το 2018. Από τις δημοσιονομικές επιδόσεις ως τότε θα εξαρτηθεί αν θα χρειασθούν νέα μέτρα το 2018 και αν θα ενεργοποιηθούν νωρίτερα τα προβλεπόμενα για το 2019 -2020 μέτρα (περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου). Ανησυχία, ωστόσο, προκαλούν τα έσοδα από τη φορολογία. Επίσης, η χώρα παραμένει τρωτή έναντι απρόοπτων και απότομων εξωτερικών διαταραχών («σοκ») κυρίως λόγω του υπέρογκου χρέους. Το ΓΠΚΒ υποστήριξε εξ αρχής ότι χρειάζεται να εξαλειφθεί ιδίως αυτή η πηγή κινδύνων».

Απάντηση Τσακαλώτου

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», το γραφείο προϋπολογισμού χρησιμοποιώντας στοιχεία του 2014 υπολόγισε λανθασμένα το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα από το 2020 μέχρι και το 2026 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει». Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως το γραφείο προϋπολογισμού έχει όντως κάνει λάθος στις προβλέψεις του. 

«Τα ίδια λέγατε ως αντιπολίτευση»

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, απάντησε στον ΣΚΑΙ στην τοποθέτηση Τσακαλώτου σχετικά με λανθασμένες εκτιμήσεις του Γραφείου και τόνισε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση τόνιζε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς ελάφρυνση του. «Το έλεγε και η ίδια η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία. Αν δεν γίνει κάτι με το χρέος, δεν είναι βιώσιμο. Η περαιτέρω ρύθμιση είναι απαραίτητη», ανέφερε χαρακτηριστικά.