Μία στις τρεις γυναίκες πέφτει θύμα ξυλοδαρμού. Η βία έχει πολλά πρόσωπα: οικονομικός εκβιασμός, σεξουαλική ταπείνωση, τραυματισμός, σωματικός βιασμός. Και έχει αυξηθεί κατά 47% φέτος, σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 
Με αφορμή την επίσημη έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Καβάλας, η γενική γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια αναφέρθηκε στα ανατριχιαστικά στοιχεία που βασίζονται στα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας η οποία έγινε το καλοκαίρι. 
 
Τις περισσότερες φορές, στα κρούσματα βίας κατά των γυναικών, δράστης είναι ο σύντροφός τους.
 

Η Ελλάδα του 2013

«Τα περιστατικά δεν καταγράφονται στις χώρες που είναι τελευταίες στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γίνονται στη χώρα μας και δεν αφορούν την Ελλάδα των παλιών ταινιών, αλλά την Ελλάδα του 2013. Είναι πιθανό να έχουμε ακούσει τον καβγά του ζευγαριού της διπλανής πόρτας ή οι ίδιοι να είμαστε παθόντες. Είναι φαινόμενο που η σύγχρονη ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να ελέγξει αποτελεσματικά ώστε να εγείρει ζητήματα για τη στάση μας ως πολίτες και συνάνθρωποι» τόνισε.

 
Σκοπός του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών είναι η ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, ενώ παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες όπως: 
 
Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας
Παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες
Πρόληψη ενδοοικογενειακής βίας σε ομαδικό, οικογενειακό και ατομικό επίπεδο
Παροχή υποστήριξης για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοεικόνας
Συμβουλευτική γονέων
Διασύνδεση για νομική υποστήριξη
Η άτυπη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Καβάλας ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, διαχειρίζεται ήδη 25 περιστατικά. Το Κέντρο έχει στελεχωθεί με τέσσερα άτομα επιστημονικό προσωπικό, ενώ είναι ανοιχτό σε όλες τις γυναίκες, που αντιμετωπίζουν φαινόμενα βίας στον οικογενειακό τους περίγυρο, τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας όσο και τις όμορες περιοχές της Δράμας και της Ξάνθης.