X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ραγδαία αύξηση των απελάσεων μεταναστών στον Καναδά

Οι αρχές του Καναδά έχουν απελάσει εκατοντάδες ανθρώπους σε χώρες οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους άμαχους και πάνω οι μισοί εξ αυτών στάλθηκαν πίσω στο Ιράκ, αποκαλύπτουν κυβερνητικά δεδομένα που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
|

Η ραγδαία αύξηση των απελάσεων καταγράφεται καθώς ο Καναδάς είναι αντιμέτωπος με ένα κύμα αφίξεων μεταναστών δίχως προηγούμενο και οδεύει να δεχθεί τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου της τελευταίας δεκαετίας. Οι αρχές δυσκολεύονται να χειριστούν τη μαζική εισροή αιτούντων άσυλο, πολλοί από τους οποίους περνούν παράνομα τα σύνορα από τις ΗΠΑ.

Από τον Ιανουάριο του 2014 ως την 6η Σεπτεμβρίου 2017 οι αρχές του Καναδά έστειλαν 249 ανθρώπους σε 11 χώρες για τις οποίες η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αναστολή ή την αποφυγή των επαναπατρισμών διότι οι άμαχοι κινδύνευαν σε αυτές.

Ανάμεσά τους 134 άνθρωποι στάλθηκαν στο Ιράκ, 62 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 43 στο Αφγανιστάν, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ο αριθμός των επαναπατρισμών στο Ιράκ αυξήθηκε από τους 22 το 2014 στους 51 το 2016 και μέχρι στιγμής φέτος ανέρχεται σε 35, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Η απόφαση να απελαθεί κάποιος από τον Καναδά δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων του Καναδά, προσθέτοντας ότι τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες και οι άνθρωποι για τους οποίους εκδίδονται αποφάσεις απέλασης έχουν το δικαίωμα «να ασκήσουν έφεση».

Όμως το Καναδικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχει τονίσει ότι οι υπάρχουσες νομικές οδοί είναι εξαιρετικά περιορισμένες όσον αφορά την άσκηση έφεσης όταν εκδίδονται διαταγές απέλασης, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι αντιμέτωποι με την επιστροφή τους σε εμπόλεμες ή επικίνδυνες ζώνες ελάχιστα μέσα έχουν στη διάθεσή τους.

Ο νόμος στον Καναδά προβλέπει ότι μπορεί να απελαύνεται οποιοσδήποτε δεν είναι πολίτης της χώρας, εάν παραβιάσει τους όρους της άδειας παραμονής του, εάν παρανομήσει, ή εάν εξαντληθούν τα ένδικα μέσα για την εξασφάλιση άδειας μόνιμης παραμονής του.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναστέλλονται ή να αποφεύγονται απελάσεις ανθρώπων σε χώρες ή περιοχές που θεωρεί επικίνδυνες, αλλά μπορεί να εγκρίνει τέτοιου είδους επαναπατρισμούς για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τη μείωση των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια, ή εξαιτίας παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει έκκληση στα κράτη να μην προχωρούν σε απελάσεις ανθρώπων στο Ιράκ, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη χώρα και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις