Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε τη Δευτέρα την απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών, τους οποίους οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ως κατασκόπους, ενώ οι αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας στο Σιάτλ.
 
«Σήμερα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απέλαση δεκάδων Ρώσων αξιωματικών πληροφοριών από τις ΗΠΑ και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, λόγω της εγγύτητάς του σε μια από τις υποβρύχιες βάσεις μας και την Boeing» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερ.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν αυτή τη δράση σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, ανταποκρινόμενοι στη χρήση από την Ρωσία ενός χημικού όπλου στρατιωτικού τύπου στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, το τελευταίο στο τρέχον πλαίσιο αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο» συμπλήρωσε ο Λευκός Οίκος.
 
Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
 
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 

Απελάσεις και στην Ευρώπη

 
Στο μεταξύ, δεκατέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, μια υπόθεση για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα.
 
«Σήμερα, 14 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
 
Ο Τουσκ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο» να ληφθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.
 
Αναλυτικά, η δήλωση Τουσκ έχει ως εξής :
 

Καλό απόγευμα, θα ήθελα να κάνω μια εξέχουσα ανακοίνωση, σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα για την επίθεση στο Σάλισμπερι.
 
Θυμίζω, την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε με τον πιο δυνατό τρόπο την πρόσφατη επίθεση στο Σαλισμπέρι. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την εκτίμηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι είναι πιθανό η Ρωσική Ομοσπονδία να είναι υπεύθυνη και δεν υπάρχουν εύλογες εναλλακτικές εξηγήσεις. Αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε τον πρέσβη της ΕΕ στη Ρωσία για διαβουλεύσεις.
 
Ως άμεση συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας να αντιδράσει στη Ρωσία μέσω μιας κοινής δήλωσης, ήδη 14 κράτη-μέλη έχουν αποφασίσει να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες.
 
Πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των περαιτέρω απελάσεων στο πλαίσιο αυτής της κοινής δήλωσης της ΕΕ, δεν αποκλείονται τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.
 
Παραμένουμε επικριτικοί απέναντι στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα σήμερα, εμείς οι Ευρωπαίοι -μαζί με το ρωσικό λαό- θρηνούμε τα θύματα της τραγικής πυρκαγιάς στην πόλη Κεμεροβο στη Δυτική Σιβηρία. Οι σκέψεις και οι καρδιές μας είναι μαζί σας.

 

Περισσότεροι από 100 διπλωμάτες απελάθηκαν

 
Στο μεταξύ, για τις τελευταίες αυτές εξελίξεις δεν μπόρεσε να κρύψει την ικανοποίησή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέσα Μέι, που δήλωσε τη Δευτέρα πως συνολικά 18 χώρες έχουν απελάσει περισσότερους από 100 διπλωμάτες από τη Ρωσία.
 
Μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, η Τ. Μέι υπογράμμισε τη στήριξη της Δύσης στη Βρετανία έναντι της Ρωσίας, σημειώνοντας το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές χώρες και οι υπόλοιπες που προχώρησαν σε απελάσεις, στέλνουν μαζί της ένα μήνυμα πως δεν θα ανεχθούν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.
 
Συγκεκριμένα, η Γερμανία ανακοίνωσε πως απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, όσους ανακοίνωσε και η Γαλλία, ενώ η Ουκρανία ανακοίνωσε την απέλαση 13 Ρώσων διπλωματών. Επίσης, η Δανία ανακοίνωσε την απέλαση δύο αξιωματούχων, ο Καναδάς απέλασε ακόμη τέσσερις διπλωμάτες, η Λιθουανία τρεις αξιωματούχους, όπως και η Τσεχία, η Πολωνία τέσσερις, η Ολλανδία δύο, ενώ η Εσθονία και η Λετονία από έναν.
 

Η απάντηση της Μόσχας

 
Την ώρα που γίνονται γνωστές η μία μετά την άλλη οι χώρες που απελαύνουν τους Ρώσους διπλωμάτες, το Κρεμλίνο εξέφρασε την λύπη του σε σχέση με την απόφαση που πήραν μια σειρά χώρες να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες και απάντηση θα είναι ανάλογη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
 
Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς η Ρωσία θα απαντήσει στις απελάσεις ρώσων διπλωματών από 17 δυτικές χώρες, τις οποίες πυροδότησε η επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.
 
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
 
Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA. Η Ρωσία θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις ερχόμενες ημέρες, μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.
 
«Η απάντηση θα είναι συμμετρική. Θα εργαστούμε στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες και θα απαντήσουμε σε κάθε χώρα με τη σειρά», δήλωσε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο.
 
Εξάλλου, όπως μεταδίδει το RIA, μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωσε ότι η Μόσχα θα απελάσει τουλάχιστον 60 μέλη του προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στη Ρωσία απαντώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.
 
Το πρακτορείο δεν ανέφερε σε ποια βάση ο Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Άνω Βουλής, στήριξε τον ισχυρισμό του.