Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταγραφής του επιχειρηματικού κλίματος, σε δείγμα 500 επιχειρήσεων, για το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, κατρακύλησε στις -36 και -45 μονάδες, αντίστοιχα, πλησιάζοντας έτσι το χαμηλότερο ιστορικό του δείκτη (-55), που καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 2011.

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, η λεγόμενη «μετρολογία» του νέου πακέτου των 14 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτέλεσε, πιθανότατα, την κυρίαρχη αιτία της «βύθισης» του δείκτη «ngbi 500», ενώ, όπως αναφέρεται, ο φόβος για τα νέα μέτρα και τις επιπτώσεις τους στην αγορά και στο διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα, κατακρημνίζει τις υφιστάμενες και τις μελλοντικές προοπτικές των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, για το μήνα Σεπτέμβριο, οι επιχειρήσεις έκριναν, σε ποσοστό μόλις 9%, ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 15% τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή σχεδόν αμετάβλητο και στο 28% παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι ικανοποιητική, ενώ σημαντική αύξηση, στο 64%, έναντι 58% τον Αύγουστο, παρουσιάζει το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, το γεγονός της αρνητικής κλιμάκωσης του ποσοστού των επιχειρήσεων, που απαντούν ότι η κατάσταση τους είναι κακή, καθώς από το 44% τον Ιούνιο, αυξάνεται σε 51% τον Ιούλιο, 58% τον Αύγουστο και 64% τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Σεπτέμβριο καταδεικνύουν συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (68%, έναντι 71% τον Αύγουστο). Ακόμα, αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 15% (μόλις 4% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Αυγούστου του 2012) των επιχειρήσεων, πιθανότατα γιατί η αγορά τον Σεπτέμβριο κυρίως στα αστικά κέντρα αναθερμαίνεται, έστω και οριακά, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Να σημειωθεί, ότι οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη «Ngbi 500», διεξάγονται από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς, ενώ η μέτρηση για τον δείκτη του μηνός Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί στις 5 Νοεμβρίου 2012.