Με τον προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο θα βρεθεί ο Πάπας Φραγκίσκος την επόμενη εβδομάδα, σε μια συνάντηση κυριολεκτικά  «ιστορική» καθώς πρόκειται για την πρώτη μεταξύ των επικεφαλής των δυο Εκκλησιών, μετά το γνωστό «σχίσμα» του 1054. 

Την είδηση φέρνει με έκτκακτο δελτίο του το βρετανικό BBC και ως θέμα συζήτησης αναφέρεται το ζήτημα του απανταχού της γης «διωγμού των χριστιανών».

Η συνάντηση των δυο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα και θα γίνει κατά τη διάρκεια ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου στο Μεξικό.

Το Σχίσμα του 1054 ή Σχίσμα των δύο Εκκλησιών είναι η διαίρεση και διάσπαση της κοινωνίας μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας όταν επικεφαλής τους ήταν ο Πάπας Ρώμης Λέων Θ' και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος, ύστερα από τους αμοιβαίους αναθεματισμούς που εξαπολύθηκαν τον Ιούλιο του 1054.

Αν και μοιάζει να προέκυψε ξαφνικά, στην πραγματικότητα επισημοποίησε μια ήδη προϋπάρχουσα κατάσταση καθώς με το πέρασμα των χρόνων ο ανατολικός και ο δυτικός Χριστιανισμός διαμόρφωσαν διαφορετικές παραδόσεις, αν και εξελίχθηκαν παράλληλα, καθώς το χάσμα μεταξύ τους διευρυνόταν σε επίπεδο δογματικό, λειτουργικό και διοικητικό.

Οι πληροφορίες περί «Σχίσματος» προέρχονται από το Wikipedia