Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Valtonyc έγραψε στο twitter: «Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου βγήκε. Τρία χρόνια και έξι μήνες φυλακή για τα τραγούδια μου. Θα μπω φυλακή. Όταν έχω περισσότερες πληροφορίες θα πω περισσότερα».

Ο Valtonyc ο οποίος μαζί με τον Pablo Hasel διωκόταν για το περιεχόμενο των στίχων του και τις αναρτήσεις του στο twitter, έχει εκφράσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την εναντίωση του στον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο της Ισπανίας όσο και συνολικά στο αστικό της πολιτικό σκηνικό.

Ο Pablo Hasél δικάζεται για ωραιοποίηση της τρομοκρατίας και «καθύβριση των Αρχών», αδικήματα που επισείουν ποινή μέχρι και σχεδόν πέντε χρόνων. Το έγκλημα του μεταξύ άλλων, ότι  κατηγόρησε στο twitter την αστυνομία ως «Δολοφόνους» και «Μισθοφόρους», ενώ ενοχοποιεί την παραστρατιωτική Guardia civil για χρήση βασανιστήριων, ενώ καταγγέλει και τους πυροβολισμούς κατά μεταναστών, όπως είχε συμβεί προ τετραετίας στα σύνορα με το Μαρόκο. Από τα βέλη του δε γλιτώνει κι ο θεσμός της μοναρχίας, τον οποίο κατηγορεί ως «μαφιόζικο, μεσαιωνικό θεσμό». Πριν από λίγο καιρό το συγκρότημα La Insurgencia καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυο χρόνια φυλάκισης, καθώς χαρακτήρισε ως αντιφασιστική την διαλυμένη πλέον ένοπλη ακροαριστερή οργάνωση Grapo.

Την αλληλεγγύη του έδειξε ο Ισπανικός λαός και οργανώσεις αφού την ημέρα της φυλάκισης του έγιναν συγκεντρώσεις αλλυλεγγύης σε πολλές πόλεις της Ισπανίας και εναντίωσης στην κρατική καταστολή του Ισπανικού κράτους και έχουν προγραμματιστεί και άλλες για το επόμενο διάστημα.

Η GRAPO

H GRAPO (Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre) πήρε το όνομά της από την ημερομηνία (1-10-1975) κατά την οποία πραγματοποίησε το πρώτο της πλήγμα. H Ισπανία διένυε τότε τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Μέσα σε μία ημέρα, η GRAPO είχε εκτελέσει τέσσερις αστυνομικούς, ως αντίποινα για την θανάτωση τριών ακροαριστερών και δύο υπόπτων για αυτονομιστική δράση στη χώρα των Βάσκων.

Η GRAPO συνδεόταν ιδεολογικά με το Αναμορφωμένο Κομμουνιστικό Κόμμα (PCE-r), το μικρότερο κομμάτι που προέκυψε από τη διάσπαση του τότε παράνομου ισπανικού KK. Το PCE-r ήταν φιλοκινεζικό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, το οποίο κατήγγειλε όχι μόνο τους Ισπανούς κομμουνιστές αλλά και τη Σοβιετική Ενωση. Μεταξύ άλλων, η GRAPO πραγματοποιούσε επιθέσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τα φυλακισμένα στελέχη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF) στη Δυτική Γερμανία και της βασκικής ETA στη Γαλλία.

Την ταραγμένη περίοδο της ισπανικής μεταπολίτευσης, η GRAPO αυτοχαρακτηριζόταν «διάδοχος της αντιφασιστικής ένοπλης πάλης στις νέες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην Ισπανία».