X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ραχόι τέλος για την Ισπανία – Η κυβέρνηση στα χέρια των Σοσιαλιστών

Μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης και καταφέρνοντας να είναι ένας από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς της κρίσης χρέους που χτύπησε την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, ο Μαριάνο Ραχόι αποτελεί πλέον παρελθόν από την ηγεσία της Ισπανίας, υπό το βάρος της σκανδαλώδους διαφθοράς του κόμματός του. Νέα κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών, με τη στήριξη των Ποδέμος και μικρότερων κομμάτων.
|

«Ήταν τιμή μου που ήμουν πρόεδρος της κυβέρνησης και αφήνω μια Ισπανία καλύτερη απ' ό,τι τη βρήκα. Σας ευχαριστώ όλους. Ευχαριστώ το κόμμα μου, χωρίς αυτό τίποτα δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα, ευχαριστώ όλους τους Ισπανούς και καλή τύχη».

 
Με τα παραπάνω λόγια, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, αποδέχθηκε το πρωί της Παρασκευής την ήττα του, λίγο πριν η Βουλή υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά του προσώπου του. Το τελικό αποτέλεσμα καθόρισαν τελικά τα μικρότερα κόμματα, και ειδικά οι Βάσκοι και οι Καταλανοί, με τις ψήφους να διαμορφώνονται σε 180 υπέρ της πρότασης μομφής, 169 κατά και μία αποχή.
 
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Μ. Ραχόι κατευθύνθηκε προς το μέρος του Π. Σάντσεθ δίνοντάς του το χέρι του, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς ήδη είχε αποδεχθεί την ήττα του. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, που πρόκειται άμεσα να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, καταχειροκροτήθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, καθώς και από τον επικεφαλής των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας.
 
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας που πρωθυπουργός χάνει τη δεδηλωμένη με πρόταση μομφής, καθώς και η πρώτη φορά που πρωθυπουργός αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση χωρίς να έχει κερδίσει τις εκλογές.
 
Όπως αναφέρει η El Pais, το Σύνταγμα προβλέπει πως ο πρόεδρος της Βουλής θα ενημερώσει τον Βασιλιά σχετικά με την έγκριση της πρότασης μομφής, παράλληλα με το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Για τη διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται νέα ψηφοφορία, καθώς η μομφή στον Ραχόι θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στον διάδοχο πρωθυπουργό. Ακολούθως, ο Βασιλιάς θα αναγνωρίσει την κυβέρνηση Σάντσεθ. Οι αποφάσεις ισχύουν από την επόμενη της ψηφοφορίας, όταν και θα δημοσιευτούν στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως για τις εξελίξεις αποτέλεσαν θρυαλίδα οι πρόσφατες αποφάσεις της ισπανικής δικαιοσύνης, που καταδίκασε 29 μέλη του κόμματος του Ραχόι, καθώς και το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα, για πολυετή διαφθορά. Ακολούθως, οι Σοσιαλιστές κατέθεσαν πρόταση μομφής, με αποτέλεσμα ο Ραχόι να βρίσκεται εκτός πρωθυπουργικού θώκου μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την καταδίκη του κόμματός του.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις