X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ρευστό πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ – Γκαντς και Νετανιάχου ερίζουν για την πρωθυπουργική καρέκλα

Μπροστά στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας ή ακόμα και νέων πρόωρων εκλογών δείχνει να βρίσκεται το Ισραήλ, μετά την «ισοπαλία» στις εκλογές της Τρίτης. Ο Μπένι Γκαντς του κόμματος «Μπλε Λευκό», που συγκέντρωσε 33 έδρες σε σύνολο 120, αρνήθηκε την πρόταση του Μπενιαμίν Νετανίαχου (31 έδρες), που ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο επικεφαλής. Ο Γκαντς υπογράμμισε πως θα συναινέσει στο ενδεχόμενος κυβέρνησης μόνο αν τεθεί ο ίδιος πρωθυπουργός. Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι τα μόνα πιθανά σενάρια είναι για την επόμενη μέρα είναι να γίνει ξανά ο ίδιος πρωθυπουργός ή να δημιουργηθεί μια «επικίνδυνη κυβέρνηση» που θα στηρίζεται από αραβικά κόμματα.
Ρευστό πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ – Γκαντς και Νετανιάχου ερίζουν για την πρωθυπουργική καρέκλα
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
|

Σύμφωνα με πληροφορίες της The Jerusalem Post, την Πέμπτη ο Γκαντς αρνήθηκε την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Νετανιάχου, τονίζοντας ότι θα συναινέσει στη δημιουργία μια τέτοιας κυβέρνησης μόνο αν πάρει ο ίδιος τη θέση του πρωθυπουργού.

«Αν οι Ισραηλινοί θέλουν μια κυβέρνηση ενότητας, θα σχηματίσω αυτή την κυβέρνηση με εμένα επικεφαλής. Το κόμμα “Μπλε και Λευκό” είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 33 έδρες ενώ ο Νετανιάχου και τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 61 έδρες, κάτι για το οποίο ο ίδιος δήλωνε σίγουρος. Θα δημιουργήσουμε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που θα σεβαστεί την απόφαση του λαού και εγώ θα ηγηθώ των προσπαθειών διαπραγμάτευσης».

Πρόταση του Νετανιάχου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια τελετής στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, την οποία παρακολουθούσαν τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο αντίπαλός του, ο Μπένι Γκαντς, ο Νετανιάχου δήλωσε πως ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, είχε σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τον συντηρητικό Γιτζάκ Σαμίρ, με τον οποίο εναλλασσόταν στην πρωθυπουργία στο διάστημα από το 1984 έως το 1988. «Σας καλώ, Μπένι, να εργασθούμε μαζί για να φέρουμε και πάλι το Κράτος του Ισραήλ σε ασφαλείς ακτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου, με τον πρόεδρο της χώρας Ρουβέν Ριβλίν να τον συγχαίρει για την κίνηση του, κάνοντας λόγο «για μια σημαντική έκκληση».

Μετά την άρνηση του Γκαντς, ο Νετανιάχου εξέφρασε την απογοήτευση του, υποστηρίζοντας ότι είναι ξαφνιασμένος από τη στάση του πολιτικού του αντιπάλου. «Είμαι ξαφνιασμένος και απογοητευμένος που σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε, ο Μπένι Γκαντς συνεχίζει να αρνείται τις προτάσεις μου.

Ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε να δείξουμε πνεύμα ενότητας και χωρίς τη συνεννόηση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Το κράτος του Ισραήλ έχει ανάγκη μια κυβέρνηση που θα είναι όσο πιο ενωμένη γίνεται. Δεν χρειάζεται νέες εκλογές και σίγουρα δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα αποτελείται από αντι – Σιονιστικά κόμματα. Η πρόταση μου συνεχίζει να ισχύει και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται το Ισραήλ τώρα.

Σημειώνεται ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπας, ρωτήθηκε την Τετάρτη για την προτίμηση του σχετικά με τον νέο πρόεδρο του Ισραήλ και απάντησε πως «είναι δεδομένο ότι θα κυβερνήσει ένας από τους δύο, αλλά πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ποιον από τους δύο προτιμά, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η θέση μας είναι κατά του Νετανιάχου».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις