Σύμφωνα με πληροφορίες της The Jerusalem Post, την Πέμπτη ο Γκαντς αρνήθηκε την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Νετανιάχου, τονίζοντας ότι θα συναινέσει στη δημιουργία μια τέτοιας κυβέρνησης μόνο αν πάρει ο ίδιος τη θέση του πρωθυπουργού.

«Αν οι Ισραηλινοί θέλουν μια κυβέρνηση ενότητας, θα σχηματίσω αυτή την κυβέρνηση με εμένα επικεφαλής. Το κόμμα “Μπλε και Λευκό” είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 33 έδρες ενώ ο Νετανιάχου και τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 61 έδρες, κάτι για το οποίο ο ίδιος δήλωνε σίγουρος. Θα δημιουργήσουμε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που θα σεβαστεί την απόφαση του λαού και εγώ θα ηγηθώ των προσπαθειών διαπραγμάτευσης».

Πρόταση του Νετανιάχου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια τελετής στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, την οποία παρακολουθούσαν τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο αντίπαλός του, ο Μπένι Γκαντς, ο Νετανιάχου δήλωσε πως ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, είχε σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τον συντηρητικό Γιτζάκ Σαμίρ, με τον οποίο εναλλασσόταν στην πρωθυπουργία στο διάστημα από το 1984 έως το 1988. «Σας καλώ, Μπένι, να εργασθούμε μαζί για να φέρουμε και πάλι το Κράτος του Ισραήλ σε ασφαλείς ακτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου, με τον πρόεδρο της χώρας Ρουβέν Ριβλίν να τον συγχαίρει για την κίνηση του, κάνοντας λόγο «για μια σημαντική έκκληση».

Μετά την άρνηση του Γκαντς, ο Νετανιάχου εξέφρασε την απογοήτευση του, υποστηρίζοντας ότι είναι ξαφνιασμένος από τη στάση του πολιτικού του αντιπάλου. «Είμαι ξαφνιασμένος και απογοητευμένος που σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε, ο Μπένι Γκαντς συνεχίζει να αρνείται τις προτάσεις μου.

Ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε να δείξουμε πνεύμα ενότητας και χωρίς τη συνεννόηση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Το κράτος του Ισραήλ έχει ανάγκη μια κυβέρνηση που θα είναι όσο πιο ενωμένη γίνεται. Δεν χρειάζεται νέες εκλογές και σίγουρα δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα αποτελείται από αντι – Σιονιστικά κόμματα. Η πρόταση μου συνεχίζει να ισχύει και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται το Ισραήλ τώρα.

Σημειώνεται ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπας, ρωτήθηκε την Τετάρτη για την προτίμηση του σχετικά με τον νέο πρόεδρο του Ισραήλ και απάντησε πως «είναι δεδομένο ότι θα κυβερνήσει ένας από τους δύο, αλλά πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ποιον από τους δύο προτιμά, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η θέση μας είναι κατά του Νετανιάχου».