Της Χριστίνας Βασιλάκη
Ανταποκρίτριας του ΤPP στις Βρυξέλλες

Πιθανό θεωρεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, όπως είπε σε ομάδα δημοσιογράφων προσκεκλημένων στο Λουξεμβούργο. «Κάτι θα χρειαστεί να γίνει. Υπάρχουν διάφορες επιλογές. Το ευκολότερο ίσως θα ήταν να γίνει μια παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος που τελειώνει το 2014 για έναν ακόμη χρόνο, αλλά ίσως να χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Μπορεί και να μη χρειαστούν όμως γιατί το έλλειμμα μειώνεται», είπε χαρακτηριστικά.

 
Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι όσο η Ελλάδα τηρεί τις υποσχέσεις της, το Eurogroup έχει δεσμευτεί να της παρέχει τη βοήθεια που χρειάζεται. «Όχι, δε δίνουμε λεφτά χωρίς προϋποθέσεις» απάντησε ο κ. Ρεγκλινγκ ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν υπάρχει περίπτωση να μπει η Ελλάδα σε καινούργιο πρόγραμμα χωρίς να τεθούν περεταίρω όροι.
 
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ επανέλαβε πολλάκις ότι η Ελλάδα «έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της» και ότι «το πρόγραμμα δουλεύει», ακόμη και αν για  τον ελληνικό λαό είναι τώρα «επίπονο». «Η ανάπτυξη θα επιστρέψει και το ίδιο και οι θέσεις εργασίας», είπε.
 
Για τον κ. Ρεγκλινγκ, το 2014 είναι πολύ νωρίς για την Ελλάδα να βγει στις αγορές. «Για το 2015 υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Η Ελλάδα είναι η πιο δύσκολη περίπτωση απ’όλες και θα βγει στις αγορές μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ απαντώντας σε ερώτηση του TPP και συνέχισε: «Μεταρρυθμίσεις χρειάζεται ακόμα να γίνουν».  
 
Η Ισπανία θα αντικαταστήσει τη Γερμανία στην πρωτιά της Ευρώπης
 
Εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία της Ισπανίας εμφανίστηκε ο κ. Ρέγκλινκ. Είπε χαρακτηριστικά: “Η Ισπανία σε λίγα χρόνια θα είναι η οικονομική δύναμη της Ευρώπης. Θα ξεπέρασει ακόμα και τη Γερμανία”. Σχετικά με το γεγονός ότι ο Ισπανικός λαός δε φαίνεται να συμφωνεί με την αισιοδοξία του, ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε τη θέση του ότι πρώτα φτιάχνουν οι αριθμοί και μετά βλέπουν τη βελτίωση οι πολίτες. «Είναι φυσικό να βλέπουν ακόμα τα αρνητικά», απάντησε. «Η ανεργία είναι ακόμα υψηλή αν και πέφτει ελαφρά τους τελευταίους δυο – τρεις μήνες. Επίσης, οι Ισπανοί είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά. Όμως, οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που έγιναν πέρυσι θα αρχίσουν να αποδίδουν», συμπλήρωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.
 
Δημοκρατική απο-νομιμοποίηση
 
Ο Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε επίσης να παρουσιάσει τα «θετικά» βήματα που έχουν γίνει σχετικά με το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, επισημαίνοντας ότι «οι κυβερνήσεις του ευρώ ενέκριναν πιο ολοκληρωμένους και δεσμευτικούς κανόνες για την οικονομική πολιτική σε εθνικό επίπεδο». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με αυτά τα βήματα «ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ενισχυθεί, αφήνοντας λιγότερο χώρο για πολιτικές παρεμβάσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις».