Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν ένα ρεκόρ αφότου έχει ξεκινήσει η στατιστική καταγραφή τους, στα 1990, κι εύλογα σημαίνουν πως οι ξένοι και Ισπανοί επενδυτές προτιμούν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε άλλες χώρες.

Με τα 121,9 δισ. ευρώ που έχουν αποδημήσει από τις αρχές Ιανουαρίου, η τάση αυτή είναι ιδιαζόντως ισχυρότερη από το σύνολο του 2011, όπου είχαν διαρρεύσει από τη χώρα συνολικά 68,3 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2011, η Ισπανία είχε θετικό ενεργητικό 24,2 δισ. ευρώ στο εμπορικό της ισοζύγιο, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται και οι τοποθετήσεις της Τράπεζας της Ισπανίας.

Μόνον τον μήνα Απρίλιο του φετινού έτους, η φυγή των κεφαλαίων προς το εξωτερικό έφθασε τα 26,6 δισ. ευρώ, έναντι θετικού ενεργητικού 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2011.

Πρόκειται κυρίως για κεφάλαια που κατέχουν ξένοι επενδυτές στην Ισπανία με τη μορφή δανείων και καταθέσεων, όπως και χαρτοφυλάκια μετοχών και τίτλων χρέους της χώρας.

Και το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έχει απολέσει σχεδόν το 20% της αξίας του από την έναρξη του έτους, ενώ ο όγκος του χρέους που κατακρατείται από τους ξένους επενδυτές ανερχόταν μόλις στο 37% τον Απρίλιο, έναντι 53,7% προ ενός έτους.