Ο Ιταλός πρωθυπουργός, από την μία δεν απέκλεισε την προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά από την άλλη κάλεσε το κεντροδεξιό κόμμα του Αντζελίνο Αλφάνο που μετέχει στην κυβέρνηση, να συνεργασθεί με τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να στηρίξει το μέτρο.
 
Ωστόσο, το κόμμα του Αλφάνο είναι αντίθετο στο σύμφωνο συμβίωσης.
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συμπλήρωσε ότι η εναλλακτική είναι να αποφασίσει, από την αντιπολίτευση, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο να ψηφίσει το νόμο.
 
O Mαττέο Ρέντσι, από τη μεριά του, τόνισε ότι την τελική απόφαση για το ποια είναι η καταλληλότερη στρατηγική θα πρέπει να την λάβει, μέχρι την Τρίτη το βράδυ, η ομάδα των Δημοκρατικών στην γερουσία.  
 
Στη συνέχεια, κάνοντας αναφορά στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, σημείωσε ότι «τι είδος φόβου μπορούν να προκαλέσουν δυο άνθρωποι που αγαπιούνται και θέλουν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό; Εγώ φοβάμαι εκείνους που μισούνται».
 
Ταυτόχρονα, σήμερα, Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις από μέλη οργανώσεων για την διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, υπέρ της άμεσης έγκρισης του νόμου για τα σύμφωνα συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους.