Ο Λέτα έφθασε στο προεδρικό μέγαρο γύρω στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), μερικές ώρες αργότερα από ό,τι αναμενόταν, αφού προήδρευσε ενός αποχαιρετιστήριου υπουργικού συμβουλίου.
 
«Πάω στο Κυρηνάλιο για να υποβάλω τις παραιτήσεις (των μελών της κυβέρνησης) στον Αρχηγό του Κράτους. Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν. “Ζήσε την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία”», έγραψε ο Λέτα στον λογαριασμό του στο Twitter.
 
O Λέτα προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα και είχε αναλάβει, μετά την δύσκολη αναζήτηση κυβέρνησης το 2013, την πρωθυπουργία με την στήριξη του PD, της τότε ενιαίας κεντροδεξιάς του PdL και μικρότερων κομματικών σχηματισμών. 
 

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνησή του στηριζόταν σε Βουλή και Γερουσία από το PD και την NCd, το ένα τμήμα της κεντροδεξιάς (υπό τον Αλφάνο) που είχε σχηματιστεί μετά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι από το PdL και την μετέπειτα επανίδρυση της Forza Italia.

Ο νέος πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι

O 39χρονος Ρέντσι, δήμαρχος Φλωρεντίας και νέος αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), κατάφερε να επιβληθεί στην κεντρική επιτροπή της Πέμπτης και να πάρει το χρίσμα για την ηγεσία της ιταλικής κυβέρνησης. 

Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά του PD στην πολιτική σκηνή και η φιλοδοξία του (την οποία ο ίδιος δεν αρνείται) είναι γνωστή στη Ρώμη. Αν και δήμαρχος Φλωρεντίας -χωρίς δηλαδή να έχει ψηφιστεί σε εθνικές εκλογές- η απήχησή του είναι ισχυρή και υπερβαίνει τα κομματικά όρια του PD.

 
Μία ημέρα νωρίτερα, είχε προσπαθήσει να πείσει τον Λέτα να αποχωρήσει μόνος του -κάτι στο ο πρωθυπουργός δεν είχε συμφωνήσει, καλώντας τον διεκδικητή να βγει «στο φως να ζητήσει την πρωθυπουργία» ενώ παράλληλα ζητούσε ανανέωση της εμπιστοσύνης των κομμάτων που τον στήριζαν με τον νέο πρόγραμμά «χωρίς ημερομηνία λήξης».
 
Τελικά, ο Ρέντσι επικράτησε και ο Λέτα -που δεν εμφανίστηκε στην επιτροπή του PD, θέλοντας να αποφύγει το «γουέστερν»- προχώρησε σε παραίτηση.