Ο Ματέο Ρέντσι χαιρέτισε ως «πρώτο βήμα» μακριά από τη λογική του Δουλβίνου ΙΙ τη -διστακτική- απόφαση για τους 40.000 μετανάστες από Ιταλία και Ελλάδα, όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του από τη στάση των υπόλοιπων μελών.

Σχετικά με τη μάχη για την ποσόστωση, ο Ρέντσι τόνισε ως θετικό το ότι απο το τελικό κείμενο της Συνόδου λείπει αναφορά πως τα κράτη μέλη θα δέχονται «σε εθελοντική βάση» αιτούντες άσυλο από χώρες της πρώτης γραμμής.

Οι επίσημες, σε ψύχραιμο τόνο, αναφορές του Ρέντσι στις κάμερες μετά τη Σύνοδο είναι αρκετά σαφείς από μόνες τους. «Καταλήξαμε σε μία συμφωνία με αφετηρία την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία συμφωνία που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο φιλόδοξη» είπε, για να τονίσει: «Τους είπα πως εάν δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε 40.000, θα ήταν κοροϊδία». 

«Σε κάθε περίπτωση είναι το πρώτο βήμα για μία ευρωπαϊκή πολιτική, όχι μία πολιτική του κάθε κράτους μεμονωμένα» τόνισε. 

Παρελθόν οι αρχές του Δουβλίνου

«Οι 40.000 είναι μικρός αριθμός και προφανώς για εμάς αυτή δεν είναι η λύση. Όμως μπορούμε να πούμε επιτέλους ότι το σκεπτικό, οι αρχές της Συμφωνίας του Δουβλίνου είναι πλέον παρελθόν» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν εγγυήσεις ότι το σύστημα θα είναι προσωρινό και σε εθελοντική βάση.

Ανακατανομή και επανεγκατάσταση….

Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου, τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν με την ανακατανομή σε αυτά των 40.000 μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η ΕΕ θα δεσμευτεί, επίσης, για την επανεγκατάσταση 20.000 μεταναστών άμεσα από χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.