Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η εφεδρεία, μαζί με τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αποτελούν βασικά στοιχεία της ύλης του υπουργείου στο πολυνομοσχέδιο. Επίσης, ανέφερε ότι η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων, προσθέτοντας ότι το κλιμάκιο δεν κάνει προτάσεις και ότι αυτό το κενό καλύπτει η Ομάδα κρούσης.

Όσον αφορά την κατάργηση οργανικών θέσεων επεσήμανε ότι δεν σημαίνει ότι απολύονται συγκεκριμένοι υπάλληλοι, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνταγματική πρόνοια για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Τέτοιες προτάσεις μπορεί να τεθούν στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία τοποθετείται το 2013, είπε, σημειώνοντας ότι «τώρα ο τρόπος είναι να καταργήσεις οργανικές θέσεις – καταργήσαμε τις κενές οργανικές».

«Απέναντι στο 'μέτωπο' των απολύσεων, είμαστε στην αντίθετη πλευρά. Πρωτοστατούμε στον εξορθολογισμό. Και έχει αξία όλα αυτά να γίνουν σε κλίμα συνέργειας. Ωστόσο η συνεργασία τόσο πολλών ανθρώπων δεν είναι εύκολη», είπε.

Ειδικότερα για την εφεδρεία, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι αυτή είναι «εργαλείο» και όχι «αυτοσκοπός» και πρόσθεσε ότι το «εργαλείο επιλέχθηκε με ένα κριτήριο, που θα ήταν το ασφαλέστερο, ώστε να μην υπάρχουν αιτιάσεις για μεροληψία και μικροκομματισμό».

«Το μέτρο ψηφίστηκε στις 27 Οκτωβρίου και χρόνος δεν υπήρχε. Όμως η εφαρμογή της εφεδρείας οριζόντια οδήγησε σε ανορθολογισμό και αδικίες», παραδέχθηκε.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ακόμη ότι η εργασιακή εφεδρεία εμπεριείχε ένα πολιτικό μήνυμα: «Δεν υπάρχουν πλέον ταμπού για απολύσεις στο δημόσιο», το οποίο «πέρασε», σε ό,τι δε αφορά στο δημοσιονομικό στόχο του μέτρου δήλωσε ότι «ήταν εξαρχής περιορισμένος», ενώ αναφορικά με το διαρθρωτικό αποτέλεσμα δέχθηκε ότι οδήγησε σε «παρενέργειες».

Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιμένει στοιχεία από πολλές υπηρεσίες για την εφεδρεία, ενώ επέκρινε εκείνους, που, μιλώντας «γενικά», υποστηρίζουν ότι «οι εισερχόμενοι στην εφεδρεία είναι λίγοι», ενώ «όταν έλθει η ώρα να μιλήσουν ειδικά, τότε λένε ότι δεν δίνουν στοιχεία, γιατί διαλύονται οι υπηρεσίες τους και ζητούν εξαιρέσεις».

«Η χώρα δεν χρειάζεται σύγχυση και πανικό, ενώ εναλλακτική πρόταση δεν παρουσιάζεται», είπε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των εφέδρων μέχρι τώρα είναι 10.000 άτομα και αφορά υπαλλήλους με συμβάσεις δημοσίου δικαίου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοσθεί η προγραμματισμένη εφεδρεία για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και εκείνους των ΔΕΚΟ.

«Η εφεδρεία έκλεισε τον κύκλο της, το μήνυμα δόθηκε, η πολιτική έγινε για να σταλεί το μήνυμα, η παράταση του μέτρου είναι λάθος και με δεδομένο ότι η Ευρώπη προωθεί πολιτικές ενεργού γήρανσης, θα ήταν γελοίο να χαμηλώσεις τα όρια ηλικίας για να τεθούν κάποιοι σε εφεδρεία», συμπλήρωσε ο κ. Ρέππας.