Ωστόσο, χθες το μεσημέρι η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Ανγκελα Μέρκελ τοποθέτησε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της υπό σύσταση τραπεζικής ένωσης επιμένοντας ότι ακόμη και όταν καταστεί επιχειρησιακή η κεντρική εποπτεία από την ΕΚΤ, δεν θα υπάρξει απευθείας επανακεφαλαιοποίηση για τράπεζες που είχαν εμφανίσει προβλήματα στο παρελθόν, όπως οι ελληνικές, ισπανικές και ιρλανδικές.
 
Το αποτέλεσμα μιας ακόμη συνόδου κορυφής φαίνεται ότι ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός και δύο προς τα πίσω, καθώς απ’ ότι φαίνεται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία περιορίζει ακόμη περισσότερο την ήδη συντηρητική διάθεση του Βερολίνου να συνδράμει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων της περιφέρειας. Μιλώντας μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι προβληματικές τράπεζες δεν θα επανακεφαλαιοποιηθούν αναδρομικά ακόμη και όταν καταστεί επιχειρησιακή η εποπτεία του τραπεζικού τομέα της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ.
 
«Δεν θα υπάρξει αναδρομική απευθείας επανακεφαλαιοποίηση. Αν είναι δυνατή η επανακεφαλαιοποίηση, θα είναι δυνατή μόνο για μελλοντικά (προβλήματα)», δήλωσε η κ. Μέρκελ από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα η κ. Μέρκελ έθεσε έναν νέο όρο λέγοντας ότι ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα είναι σε θέση να επανακεφαλαιοποιήσει απευθείας προβληματικές τράπεζες μόνο όταν έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ταμείου εκκαθάρισης τραπεζών το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωζώνης είχαν αποφασίσει ότι ο ESM θα μπορεί να αναλαμβάνει την απευθείας επανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών μόλις αναλάβει η ΕΚΤ την κεντρική εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.
 
Ετσι το κόστος επανακεφαλαιοποίησης δεν θα πέφτει πλέον στις πλάτες των εθνικών κρατών, αφού το ποσό της επανακεφαλαιοποίησης θα το εγγυάται η Ευρωζώνη και δεν θα προσμετράται στο δημόσιο χρέος των κρατών μελών. Με αυτό τον τρόπο θα σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ προβληματικών τραπεζών και αδύναμων κρατών μελών που αναγκάζονται να τις στηρίξουν οικονομικά με αποτέλεσμα να υπονομεύεται καίρια η φερεγγυότητα και των δύο. Χθες οι ηγέτες της Ευρωζώνης σημείωσαν μικρή πρόοδο όταν συμφώνησαν να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο για την κεντρική εποπτεία των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους και να καταστεί επιχειρησιακή η νέα δομή «εντός του 2013».
 
Πλέον το ακανθώδες πρόβλημα της απευθείας επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αναλάβουν να το λύσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείο Reuters, ήδη, ατύπως, εξετάζεται μια μεσοβέζικη λύση μεταξύ αξιωματούχων από τα κράτη μέλη και από τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς οργανισμούς. Σημειωτέον ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το ΔΝΤ έχουν τονίζει επανειλημμένως ότι είναι απαραίτητο να σπάσει ο σύνδεσμος μεταξύ αδύναμων κρατών και αδύναμων τραπεζών προκειμένου να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Η λύση που συζητείται είναι το κόστος επανακεφαλαιοποίησης των βιώσιμων τραπεζών να μοιραστεί μεταξύ του ESM και των εθνικών κρατών. «Απαιτείται πολιτική και τεχνική συμφωνία, οπότε το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ανώνυμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.