X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Reuters: Η Johnson & Johnson γνώριζε για χρόνια πως το ταλκ της περιείχε αμίαντο

Σε μία εξαιρετικά σημαντική και σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε το πρακτορείο Reuters την Παρασκευή, δημοσιεύοντας ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το ταλκ και η πούδρα της εταιρείας Johnson & Johnson (J & J) περιείχαν επί δεκαετίες αμίαντο και τα στελέχη της πολυεθνικής το γνώριζαν, τουλάχιστον από το 1971.
|
Υπενθυμίζεται πως μόλις τον περασμένο Ιούλιο, η πολυεθνική διατάχθηκε να πληρώσει πρόστιμο 4,7 δισ. δολαρίων, μετά την καταδίκη της σε δικαστική διαμάχη με 22 γυναίκες που υποστήριξαν πως η χρήση του γνωστού ταλκ της εταιρείας ήταν υπεύθυνο για τον καρκίνο των ωοθηκών που υπέστησαν. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως θα ασκήσει έφεση. 
 
Τότε, οι γυναίκες και οι οικογένειές τους υποστήριξαν ότι προσβλήθηκαν από καρκίνο των ωοθηκών αφού χρησιμοποίησαν το παιδικό ταλκ της εταιρείας και άλλα προϊόντα με ταλκ για δεκαετίες. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη δίκη, οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι η εταιρεία γνώριζε πως το ταλκ ήταν μολυσμένο με αμίαντο από τη δεκαετία του 1970 αλλά δεν ενημέρωσαν το κοινό για τους κινδύνους, κάτι που η εταιρεία τότε αρνούνταν. 
 
Σύμφωνα με το εκτενέστατο δημοσίευμα της έρευνας του Reuters, αφού εξέτασε έγγραφα και καταθέσεις από προηγούμενες δίκες κατά της εταιρείας, τα στελέχη της εταιρείας, οι διαχειριστές ορυχείων, οι επιστήμονες, οι γιατροί και οι δικηγόροι της Johnson & Johnson γνώριζαν πως το ακατέργαστο ορυκτό τάλκη και οι τελικές πούδρες της εταιρείας δοκιμάστηκαν βρέθηκαν «μερικές φορές» θετικές σε μικρές ποσότητες αμιάντου.
 
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η έρευνα του οποίου ήδη συγκλόνισε τις αγορές και έριξε κατά περισσότερο από 10% την αξία των μετοχών της, όλοι αυτοί που γνώριζαν για την ύπαρξη αμιάντου στα προϊόντα της εταιρείας, συζήτησαν για το ζήτημα και γνώριζαν πως να το αντιμετωπίσουν, αλλά δεν το αποκάλυψαν στις ρυθμιστικές αρχές ή στο καταναλωτικό κοινό. 

Κατά τα έγγραφα που επικαλείται το Reuters, η εταιρεία προσπάθησε επιτυχώς να επηρεάσει τα σχέδια των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ να περιορίσουν τον αμίαντο στα προϊόντα ταλκ, καθώς και την επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις του προϊόντος στην υγεία. 

 
Σημειώνεται πως η πολυεθνική εταιρεία αντιμετωπίζει ένα κύμα αγωγών από χιλιάδες ενάγοντες, που ισχυρίζονται πως το ταλκ στα προϊόντα μωρών περιείχαν αμίαντο και προκάλεσε έναν σπάνιο τύπο καρκίνου του πνεύμωνα, το μεσοθηλίωμα, καρκίνο των ωοθηκών και άλλες ασθένειες. 
 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα αποτελέσματα των αγωγών ήταν ανάμεικτα. Σε ορισμένες υποθέσεις οι ένορκοι τάχθηκαν με τους ενάγοντες, επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα στην εταιρεία για ζημιές, σε άλλες τάχθηκαν με την εταιρεία, ενώ σε άλλες υποθέσεις, κατέστη αδύνατο να φτάσουν σε ετυμηγορίες. 
 
«Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των εναγόντων, για προσωπικό όφελος στρεβλώνουν τα ιστορικά έγγραφα και δημιουργούν σκόπιμα σύγχυση στην αίθουσα του δικαστηρίου και τα μέσα ενημέρωσης» σχολίασε στην απάντησή του στο Reuters μέσω email ο Ερνι Κνιούβιτζ, αντιπρόεδρος των διεθνών σχέσεων της εταιρείας με τα ΜΜΕ.
 
«Αυτή είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητες δοκιμές αποδεικνύουν ότι η τάλκη ούτε αμίαντο περιέχει, ούτε προκαλεί καρκίνο. Οποιαδήποτε αναφορά υποστηρίζει ότι η J & J ήξερε ή έκρυψε πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της τάλκης είναι ψευδής» πρόσθεσε ο Κνιούβιτζ.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις