Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι τελευταίες ημέρες καταγράφουν τη σοβαρότερη κλιμάκωση μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης πυρός στις 7 Απριλίου, με σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε ιρανικές δυνάμεις και αμερικανικά πολεμικά πλοία να συνεχίζονται στα Στενά του Ορμούζ.
Το ιρανικό πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι σημειώθηκαν νέα επεισόδια την Παρασκευή, ενώ στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Tasnim ανέφερε ότι η κατάσταση αποκλιμακώθηκε προσωρινά, προειδοποιώντας ωστόσο ότι νέες συγκρούσεις παραμένουν πιθανές.
Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο πλοία που συνδέονται με το Ιράν και επιχειρούσαν να προσεγγίσουν ιρανικό λιμάνι. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος χτύπησε τις καπνοδόχους των πλοίων, αναγκάζοντάς τα να αλλάξουν πορεία.
Η Τεχεράνη αντέχει, λέει η CIA
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η αναφορά του Reuters σε αμερικανική αξιολόγηση πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα μπορούσε να αντέξει για αρκετούς μήνες έναν ναυτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ χωρίς να υποστεί άμεση οικονομική ασφυξία.
Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να περιορίζει τη διαπραγματευτική πίεση που επιχειρεί να ασκήσει ο πρόεδρος Τραμπ στην Τεχεράνη, σε μια περίοδο όπου η σύγκρουση εμφανίζεται ολοένα και πιο αντιδημοφιλής τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και μεταξύ συμμάχων της Ουάσιγκτον.
Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών διέψευσε πάντως τις αναφορές περί σχετικής ανάλυσης της CIA, χαρακτηρίζοντάς τες «ανακριβείς».
Επίθεση στα ΗΑΕ και φόβοι γενικευμένης ανάφλεξης
Η ένταση δεν περιορίζεται μόνο στη θαλάσσια περιοχή των Στενών. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι ενεργοποίησαν την αντιαεροπορική τους άμυνα απέναντι σε δύο βαλλιστικούς πυραύλους και τρία drones που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα.
Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα στοχοποιήσει κράτη του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ενώ οι επιθέσεις εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Project Freedom» από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη συνοδεία εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ.
Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araqchi κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κάθε φορά που ανοίγει παράθυρο διπλωματικής λύσης «επιλέγουν στρατιωτικές περιπέτειες».
Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ακόμη ότι ένας ναυτικός σκοτώθηκε, δέκα τραυματίστηκαν και έξι αγνοούνται μετά από επίθεση του αμερικανικού ναυτικού σε ιρανικό εμπορικό πλοίο την Πέμπτη.