Το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» το οποίο υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής χθες και οδεύει για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια τις επόμενες ημέρες, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει θέματα της καλλιέργειας της κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας, με τρόπο ο οποίος έχει αναστατώσει τους καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης, ενώ όπως επισημαίνουν, αποθαρρύνει τους αγρότες από το να ασχοληθούν με αυτή τη πολλά υποσχόμενη νέα καλλιέργεια.

Συγκεκριμένα, αναστάτωση έχει προκαλέσει η διάταξη που ορίζει ακόμη και να καίνε τη σοδειά τους με δικά τους έξοδα εάν αυτή κινηθεί μεταξύ του 0,2 και του 0,6% περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη – THC.

«Ποιός αγρότης και για ποιό λόγο θα μπει στον κόπο να καλλιεργήσει ένα φυτό, όταν είναι πλέον τόσο πιθανό το κράτος να τον υποχρεώσει να κάψει τη σοδειά του;»

Όπως επισημαίνεται στο cannabisnews.gr, «το να προκύψει περιεκτικότητα μεγαλύτερη του 0,2% σε μια σοδειά, είναι κάτι σχεδόν τυχαίο: Δύο μέρες μεγαλύτερης ηλιοφάνειας ή υψηλότερης θερμοκρασίας μπορούν να φτάσουν τη σοδειά στο 0,3 ή το 0,4% χωρίς να ευθύνεται και χωρίς καν να μπορεί να το ελέγξει αυτό ο καλλιεργητής. Ακόμη και στο ίδιο χωράφι 4 στρεμμάτων το ανατολικό του τμήμα μπορεί να καταλήξει να δώσει ένα φυτό με περιεκτικότητα 0,3% σε THC και το δυτικό του κομμάτι ένα φυτό με περιεκτικότητα 0,1999%. Οπότε προκύπτει το απλό ερώτημα: Ποιός αγρότης και για ποιό λόγο θα μπει στον κόπο να καλλιεργήσει ένα φυτό, όταν είναι πλέον τόσο πιθανό το κράτος να τον υποχρεώσει να κάψει τη σοδειά του;»

«Όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα και στις επιστολές μας, στην Ελλάδα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί το όριο του 0.2% χωρίς την υπαιτιότητα του καλλιεργητή, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να μη μπορούν να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους. Αν αυτή καταστρέφεται επειδή λόγω κλίματος ανέβηκε η THC πάνω από το 0.2% (και κάτω από 0.6%), τότε οι παραγωγοί θα αντιμετωπίζουν πλήρη απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματος, ενώ θα μπορούσαν να την αξιοποιούν μέσω της μεταποίησης. Και αυτό με ποικιλίες ενταγμένες στον Ευρωπαϊκό κατάλογο σπόρων, που ελέγχονται από το Υπουργείο. Το όριο του 0.6% ισχύει και στην Ιταλία, όπου οι παραγωγοί μπορούν να αξιοποιήσουν εμπορικά ποικιλίες πιο αποδοτικές και κερδοφόρες, αλλά και να μην αντιμετωπίζουν διαρκώς τις διωκτικές αρχές. Η Ελβετία που έχει το αντίστοιχο όριο στο 1% THC, αξιοποιεί με πολύ πετυχημένο τρόπο τις εμπορικές και μεταποιητικές δυνατότητες της βιομηχανικής κάνναβης και έχει μπει στην πρωτοπορία του κλάδου πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα θα επιχειρήσουμε μια οπισθοδρόμηση με την καταστροφή των προϊόντων που θα είναι μεταξύ 0.2%-0.6% THC, ενώ θα αγνοηθούν εντελώς οι προτάσεις των παραγωγών που μεταφέρουν καλές πρακτικές δοκιμασμένες στην Ευρώπη» σημειώνει η Καννάβιο ΚΟΙΝΣΕΠ σε επιστολή διαμαρτυρίας της προς τον πρωθυπουργό.

«Το υπουργείο αντιμετωπίζει τον κλάδο με καχυποψία και υπό ένα ιδεολογικό πλαίσιο»

Ο πρόεδρος της Καννάβιο Κοινσέπ, Γιώργος Γεωργιάδης δήλωσε: «Το άρθρο 7 για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης που προτείνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις σχετικά με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, είναι σε πλήρη αντίθεση με τον τίτλο του νομοσχεδίου αφού δεν συμβάλλει ούτε στην αναβάθμιση, αλλά ούτε και στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την κάνναβη. Είναι μια προσπάθεια αυστηροποίησης και οπισθοδρόμησης που θα αποθαρρύνει τους αγρότες με το να ασχοληθούν με αυτό το πολυχρηστικό φυτό, αφού επιβάλλει την καταστροφή της καλλιέργειας όταν ανέβει πάνω από το όριο του 0.2% η THC, έστω και οριακά, ακόμα και όταν αυτό δεν οφείλεται στην υπαιτιότητα του αγρότη αλλά στις κλιματολογικές συνθήκες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται να ακούσει τις προτάσεις και την εμπειρία των εγχώριων παραγωγών κάνναβης και δείχνει να αντιμετωπίζει ένα πολλά υποσχόμενο παραγωγικό κλάδο με καχυποψία και υπό ένα ιδεολογικό πλαίσιο. Με την επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό θέλουμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα να στηριχθεί ο κλάδος της βιομηχανικής κάνναβης γιατί μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό για την βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου εν μέσω μιας γενικευμένης οικονομικής, περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης».

«Η τροπολογία βάζει κυριολεκτικά φωτιά σε ένα πολύτιμο αγροτικό προϊόν»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελληνικός Σύνδεσμος Κάνναβης «Ε.Σ.ΚΑΝΝΑ.» (μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή εδώ ) «η τροπολογία αυτή, βάζει κυριολεκτικά φωτιά σε ένα πολύτιμο αγροτικό προϊόν, καταδικάζει αξιόπιστους και έντιμους αγρότες σε οικονομική καταστροφή διασύροντάς τους παράλληλα στην τοπική κοινωνία, και υπονομεύει την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη ενός νέου κλάδου που αποδεδειγμένα μπορεί να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την συζήτηση στη σχετική επιτροπή ο Κρίτων Αρσένης του Μέρα 25 μίλησε «για τιμωρητική στην πράξη διάταξη που στρέφεται ενάντια στους παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε «είναι προτιμότερο να μας πείτε ότι δεν επιθυμείτε αυτή την καλλιέργεια» και ρώτησε «γιατί δεν θεωρείτε τη βιομηχανική κάνναβη εναλλακτική μορφή καλλιέργειας;» επισημαίνοντας ότι «έχουν σταματήσει πολλές επενδύσεις στον πρωτογενή αυτό τομέα και έχουν μειωθεί τα στρέμματα των καλλιεργειών»

Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη, Μ. Βορίδης, υπεραμύνθηκε της επίμαχης διάταξης τονίζοντας την ανάγκη να είναι εποπτευόμενη καλλιέργεια, καθώς όπως είπε, «δεν είναι αθώα η διαχείριση της γιατί περιέχει ψυχοτρόπες ουσίες».