Η πρόταση για ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που εισηγούνται η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, αντικρούει στη θέση χωρών της ΕΕ που τονίζουν ότι οι χώρες που ενδιαφέρονται για χρηματοδότηση θα πρέπει να λάβουν δάνειο και όχι επιχορήγηση από την Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, το Σάββατο η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, παρουσίασαν τη δική τους αντιπρόταση για παροχή οικονομικής βοήθειας σε εποχές κορωνοϊού. Κατά την άποψή τους οι ενδιαφερόμενες χώρες δεν πρέπει να λάβουν επιχορηγήσεις, αλλά δάνεια, για χρονική περίοδο δύο ετών, τα οποία θα αποπληρώσουν σε εύθετο χρόνο. Επιπλέον, η σχετική χρηματοδότηση θα πρέπει να διασφαλιστεί από αναδιανομή κονδυλίων στον ήδη εγκεκριμένο προϋπολογισμό της ΕΕ. Ως προς το ύψος των κονδυλίων δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση.

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατ. προτείνουν Βερολίνο και Παρίσι

Η συναίνεση των “τεσσάρων” θεωρείται απαραίτητη, γιατί μόνο με ομοφωνία μπορεί να εγκριθεί το κολοσσιαίο πακέτο οικονομικής βοήθειας. Στους θιασώτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας λογίζεται και η Γερμανία. Το «μπαλάκι» περνά πλέον στην Κομισιόν, η οποία τη Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ στην περίοδο 2021-2027. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει λόγο για «εργαλείο οικονομικής ανάκαμψης» με προϋπολογισμό έως ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερες δαπάνες ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έγκριση του οποίου είναι επίσης απαραίτητη για το μελλοντικό λεγόμενο  πακέτο βοήθειας.

Οι ηγέτες της ΕΕ πέταξαν το μπαλάκι στην Κομισιόν για το οικονομικό πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας (UPD)