Αναλυτικά, όρθιοι χειροκρότησαν οι θεατές τον Κώστα Γαβρά, στην προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας Ζ, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.  
 
Ο σκηνοθέτης υπήρξε τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ και το Ζ προβλήθηκε στο τμήμα Cannes Classics. Το έργο του εξήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, ο οποίος μίλησε για την ικανότητα του Κώστα Γαβρά να ξεπερνά τα σύνορα και για την ικανότητα του σινεμά του να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη.
 
«Χρειάζεται να υπάρξει ακόμα εντονότερη παρουσία τού ελληνικού σινεμά, γενικότερα τού σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό» είπε στη διάρκεια συζήτησης με ανθρώπους του Πολιτισμού ο Κ. Γαβράς. 
 
 

Για τα στερεότυπα
 

Και συνέχισε: «Μέσω τού πολιτισμού μπορεί και πρέπει να φανεί η αληθινή Ελλάδα, πέρα από τα στερεότυπα στα οποία προτιμούν πολλοί να περιορίζονται. Λένε μερικοί ότι έχουμε μια κυβέρνηση ριζοσπαστών. Δεν είναι αλήθεια. Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, ριζοσπαστική είναι η ίδια η δημοκρατία. Η χώρα μας χρειάζεται να κυβερνηθεί από νέους ανθρώπους χωρίς παρελθόν πολιτικών και οικονομικών δυναστειών».
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης, δήλωσε ότι η τιμή προς τον Κώστα Γαβρά είναι τιμή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό που παιδαγωγεί υπεύθυνους πολίτες.
 
«(Η τιμή αυτή) επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού χαιρετίζοντας την απόφαση του Φεστιβάλ να τιμήσει τον Κ. Γαβρά.
 
Ο γνωστός σκηνοθέτης επισκέφθηκε μαζί με τον Ν. Ξυδάκη το περίπτερο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στις Κάννες και μίλησε για τις πρόσφατες παραγωγές. 
 
 

Για τον Αστακό
 

Ο Κ. Γαβράς μίλησε και για τον Αστακό του Γιώργου Λάνθιμου που διεκδικεί Χρυσό Φοίνικα. «Είναι μια πολύ καλή ταινία και ο Γιώργος Λάνθιμος είναι πολύ καλός σκηνοθέτης στον οποίο ο νέος ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να υπολογίζει» δήλωσε ο Κ. Γαβράς.
 
Να σημειωθεί ότι την επίβλεψη για την αποκατάσταση της κόπιας του Ζ είχε ο ίδιος ο Γαβράς. Το Ζ θα τιμηθεί και στο Φεστιβάλ της Λυών, ενώ μαζί με άλλες από τις σημαντικότερες ταινίες του σκηνοθέτη θα βγει και πάλι στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο.