«Δόθηκαν υποσχέσεις από ορισμένες πρωτεύουσες για τις παραδόσεις σύγχρονων όπλων», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Το να χορηγείται βοήθεια από το εξωτερικό σε μια παράταξη της αντιπολίτευσης η οποία διεξάγει ένοπλο αγώνα εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

«Στη διακήρυξη των αρχών του διεθνούς δικαίου, αναφέρεται ιδιαίτερα ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να οργανώσει, να βοηθήσει, και να χρηματοδοτήσει ένοπλες ενέργειες που έχουν ως στόχο τη βίαιη ανατροπή του καθεστώτος ενός άλλου κράτους», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι θα συζητήσει με τους εταίρους της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο αυτή να άρει το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις παραδόσεις «αμυντικών όπλων» στη συριακή αντιπολίτευση.

Ο Φαμπιούς θα έχει σήμερα συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και με τους συναδέλφους τους, της Άμυνας. Το θέμα αναμένεται επίσης να τεθεί στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που  έχει επίσης προγραμματιστεί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε σήμερα την συριακή αντιπολίτευση να εκπονήσει ένα «σαφές σχέδιο μετάβασης», μετά από μια σύνοδο Βρετανών υπουργών και στρατιωτικών για την κατάσταση «που επιδεινώνεται» στη Συρία.

«Θα συναντηθώ αύριο (Παρασκευή) με κάποιους από τους ηγέτες του νέου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, και θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους για το μέλλον, για την ανάγκη να εργαστούν από κοινού, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να έχουν ένα σαφές σχέδιο για την πολιτική μετάβαση στη Συρία», δήλωσε ο Χέιγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.