«Οι δυτικοί μας εταίροι, πρωτίστως οι ΗΠΑ και μεγάλες χώρες της ΕΕ, έχουν ως κατά σειρά στόχο την “αφομοίωση των Βαλκανίων”» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι και «η ΕΕ έχει παρόμοια σχέδια» καθώς «διεξάγονται (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις με την Σερβία, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο».
 
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων και την αναμετάδοση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τόνισε παράλληλα ότι η Ρωσία, δεν αντιτίθεται στο να γίνουν οι χώρες αυτές μέρος της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «φυσικό» και πως η «γεωγραφική του θέση προϋποθέτει ενιαίους οικονομικούς μηχανισμούς, αγορά και οικονομικό περιβάλλον». Ωστόσο, όπως είπε ευελπιστεί «κάποτε αυτό το οικονομικό περιβάλλον να επεκταθεί και στο υπόλοιπο τμήμα της ευρασιατικής ηπείρου».
 
Ο Σ. Λαβρόφ δεν παρέλειψε να επικρίνει και το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία «άρχισε να μιλάει και πάλι περί ρωσικής απειλής» ενισχύοντας «πρωτοφανώς την στρατιωτική του παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα».
 
«Για να υλοποιήσει μάλιστα τα σχέδια του αυτά -συνέχισε- έπρεπε να δημιουργήσει την εικόνα του εχθρού, με αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, να σταματήσει ο οποιοδήποτε διάλογος, υπήρχαν μόνο αιτήματα, τελεσίγραφα και αναπόδεικτες κατηγορίες». Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, υπογράμμισε ο Λαβρόφ, άρχισαν να ζητούν επίμονα από όλες τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, να ενταχθούν στην αντιρωσική εκστρατεία.
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε επίσης ότι «μερικές χώρες , η Σερβία, τα Σκόπια, αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να “προσβληθούν” οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, αλλά «στο Μαυροβούνιο οι απαιτήσεις τους αυτές ευδοκίμησαν και επειδή η ηγεσία του Μαυροβουνίου έλαβε την διαβεβαίωση, ότι θα ξεχασθούν κάποιες νομικές της ατασθαλίες, εάν ενταχθούν στην Συμμαχία».