Με τις καταγγελίες πως το Ερρίκος Ντυνάν οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο «λόγω των πολιτικών που ασκήθηκαν για να φτάσει το ίδρυμα εκεί» συνεχίστηκε η -τρίτη κατά σειρά- κατάθεση Μαρτίνη ως μάρτυρας από την Εξεταστική για την Υγεία.
 
Ο πρώην επικεφαλής του ιδρύματος έκανε λόγο για την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων στην υπόθεση του ξεπουλήματος του νοσοκομείου, χωρίς όμως να αναφερθεί σε αυτό το σημείο σε πολιτικά πρόσωπα.  «Αν έχω το δικαίωμα, προτείνω να ανοίξουν οι λογαριασμοί των Αυγερινού και Καϋμενάκη, ανθρώπων της ΔΟΥ Κηφισιάς, του διευθυντή της συγκεκριμένης ΔΟΥ κ. Κολαϊτη, του Γιαννίκου, της Μπερετάνου και του κ. Παπαγεωργίου που μαζί με τον Γιαννίκο έκαναν όλους τους ελέγχους» ανέφερε. Ακόμη, ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών των Χαραμή και Λιαρόπουλου, «του νυν συνδικαλιστή του Ντυνάν κ. Πανταζόπουλου και επίσης του Κοντογιαννόπουλου και του Στριγκάρη που ήταν μέλη της Επιτροπής για την προμήθεια του εξοπλισμού» σημείωσε.
 

 

Λίστες με ρουσφέτια και δωρεάν νοσηλείες

 
Παράλληλα, αφορμή για την δημιουργία τεχνητής έντασης από μερίδα της αντιπολίτευσης στάθηκε η αναφορά σε δύο λίστες που αφορούν την ευρύτερη λειτουργία του νοσοκομείου. Μία που αναφέρεται σε κατάλογο με λίστα ασθενών του Ερ. Ντυνάν που έτυχαν προνομιακής και, σε αρκετές περιπτώσεις, δωρεάν μεταχείρισης, και μία δεύτερη, που φέρεται να περιέχει αιτήματα για «ρουσφέτια», περιλαμβάνοντας μάλιστα το «ποιος συστήνει ποιον».
 
Για τη δεύτερη λίστα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την μεριά της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, να επιχειρεί να την αποσύρει από τη συζήτηση, παρότι, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητήθηκε και δόθηκε στην επιτροπή με σκοπό να διευκολυνθεί το έργο της.
 
Ωστόσο, λίγο αργότερα, η απόφαση του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, να δημοσιοποιήσει στο twitter «λίστες πολιτικών» που πρότειναν συγκεκριμένα πρόσωπα για διορισμούς.
 

 
Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει τη διαμαρτυρία άλλων μελών, που υποστήριζαν πως, αφενός πλήττεται το κύρος της επιτροπής και αφετέρου ότι δεν υπάρχει από όλα τα μέλη σεβασμός στην απόφαση του Αντ. Μπαλωμενάκη να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η λίστα, καθώς περιέχει προσωπικά δεδομένα.
 
Ο ίδιος ο βουλευτής, αρχικά αμφισβήτησε την αυθεντικότητα της λίστας που περιείχε και το δικό του όνομα δίπλα σε διορισμούς, ωστόσο λίγο αργότερα επανήλθε, αναφέροντας πως δίπλα στο επώνυμο της ιδιαιτέρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κυρίας Κυπραίου, υπήρχαν 200 ονόματα, ενώ άλλα 70 αναγράφονταν δίπλα σε αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη.
 
Σύμφωνα πάντως με όσα κατατέθηκαν στην επιτροπή, η λίστα των προσώπων που έτυχαν δωρεάν νοσηλείας περιλαμβάνονται περί τα 17.000 ονόματα. Η λίστα θα εξεταστεί από την επιτροπή μετά την επεξεργασία της από την οικονομική αστυνομία στην οποία επιστράφηκε, και αφού αφαιρεθούν τα «σκληρά προσωπικά δεδομένα« στα οποία αναφέρθηκε το προεδρείο.


 
Σχετικά με την τύχη της λίστας με τους διορισμούς, ο Ανδρ. Μαρτίνης υποστήριξε πως την είχε η γραμματέας του, κυρία Δαγκωνάκη, η οποία προς το παρών δεν γνωρίζει που βρίσκεται και καταβάλει προσπάθειες να το βρει για να εξεταστεί από την επιτροπή.
 

Το τσιφλίκι του Ντυνάν

 
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τους βουλευτές που επικαλέστηκαν τα στοιχεία της λίστας, την περίοδο 1998 – 2000, διορισμούς φέρεται να έχουν ζητήσει, ο Κώστας Σταϊκούρας, διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο νυν υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Σημίτης, ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι πρώην υπ. Υγείας, Γεράσιμος Γιακουματος, Μάριος Σαλμάς και Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς επίσης και οι Οδυσσέας Βουδούρης Αχιλλέας Καραμανλής, ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ενώ αναφορές έγιναν και στο όνομα της κα. Μπακογιάννη και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.
 
«Όλοι αυτοί σας ζήτησαν διορισμούς;», ήταν η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βέττα, προς τον πρώην πρόεδρο του «Ερ. Ντυνάν».
 
«Άλλοι μου ζητούσαν κάτι και άλλοι το θεωρούσαν (σ.σ το Ντυνάν) τσιφλίκι», ήταν η απάντηση του Ανδρ. Μαρτίνη με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει σε καθαρή απάντηση, «ναι ή όχι». «Ναι. Κάποιοι από αυτούς ναι.», ήταν η τελική απάντηση του Μαρτίνη, που υποστήριξε πως οι μόνοι υπουργοί που δεν του είχαν ζητήσει «ρουσφέτια» ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
 
Αναφερόμενος στη λίστα των διορισμών, ο Δ. Βέττας, κατονόμασε μία σειρά από πρωτοκλασάτους πολιτικούς που φέρονται να ζήτησαν ρουσφέτι από το νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων: Σιούφας, Σκουλάκης, Λιάπης, Μανιάτης, Κυπραίου, Παπαϊώννου, Βαρβιτσιώτης, Γιακουμάτος, Μπακογιάννη, Πατουλης, Βενιζέλος, Μητσοτάκης, Μπεχράκης, Βουδούρης, Τσιπλάκος, Καραμανλής Αχιλλέας, Σημίτης, Σαμαράς, Καρατζαφέρης, Δήμας ,Μεϊμαράκης, Σταϊκούρας, Μιχαλολιάκος, Μαρκογιαννάκης, Αβραμόπουλος, Σουφλιάς.
 
Σε κάθε περίπτωση, ο Ανδρ. Μαρτίνης επέμεινε πως δεν θέλει να μιλήσει με ονόματα γιατί «φοβάμαι για την οικογένειά μου από κάποιον που θεωρούσα παιδί μου», όπως χαρακτηριστικά είπε, παρά τις επίμονες ωστόσο ερωτήσεις δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο.
 
Σημειώνεται πως, απαντώντας στον τότε υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που όπως είπε τον αποκάλεσαν «ψεύτη», ο πρώην επικεφαλής του ιδρύματος δήλωσε ότι «είναι τιμή για τον ίδιον να τον βρίζει» ο Αδ. Γεωργιάδης, ενώ όσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τον κ. Σαμαρά, αν το είπε, τότε άρχισε να ξεχνάει καθώς υπάρχουν προσωπικές αλληλογραφίες».
 
Υπενθύμισε δε ότι το 2009 ως υπουργός τότε Πολιτισμού ο Αντ. Σαμαράς τον είχε προτείνει για μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Σπέσιαλ Ολίμπικς γεγονός που δείχνει ότι «με εμπιστευόταν» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρ. Μαρτίνης.
 
Ακόμη, σε ερώτηση για το «αν πιστεύει ότι ο Αντώνης Σαμαράς παρενέβη στον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη που νομοθέτησε για την πώληση του Ντυνάν», άφησε αιχμές κατά του τότε υπουργού Υγείας για τις αποφάσεις που έλαβε.
 

«Ελεύθερη αγορά»

 
Ένα ακόμη από τα  εντυπωσιακά σημεία της εξέτασης του Ανδρ. Μαρτίνη, ήταν όταν αποκαλύφθηκαν τα ύψη συγκεκριμένων μισθών που ελάμβαναν υψηλόβαθμα, και όχι μόνο, στελέχη του νοσοκομείου. Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ. Γιώργου Βλάχου, ο πρώην πρόεδρος του Ερ. Ντυνάν παραδέχτηκε πως υπήρχε προσωπικό του νοσοκομείου που λάμβανε 14.000 ευρώ τον μήνα, ενώ γιατροί φέρονται να έλαβαν ετήσιο μισθό ενα εκατομμύριο ευρώ.
 
 
«Γενικώς υπήρχαν τέτοιοι μισθοί που ήταν ανάλογοι του ανταγωνισμού που υπήρχε. Εν πάσει περιπτώση, για τα συγκεκριμένα έτη, ήταν εισηγήσεις του μάνατζερ του νοσοκομείου που δεν καλείτε στην επιτροπή» απάντησε ο μάρτυρας, επιχειρώντας να αποποιηθεί των ευθυνών του για τα όσα και ο ίδιος επιβεβαίωσε.
 
Ακόμη, ο Γ. Βλάχος ρώτησε τον Ανδρ. Μαρτίνη γιατί προτίμησε να συνεργαστεί με τον Ανδρ. Βγενόπουλο παίρνοντας δάνεια από την τράπεζα Μαρφίν, με τον ίδιο να απαντά ότι «υπήρχαν επαχθείς όροι αλλά πολύ δελεαστικό επιτόκιο».