Αποσκοπώντας στο να δημιουργήσει μια όσο πιο ισχυρή ακροδεξιά συμμαχία στην Ευρώπη, ο Ματέο Σαλβίνι ξεκίνησε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία στις 8 Απριλίου για να συγκροτήσει την Ευρωπαϊκή Συμμαχία των λαών και των εθνών. Τα ιδρυτικά μέλη της είναι η γερμανική AfD, το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας FPÖ, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν λε Πεν στη Γαλλία, οι «Αληθινοί Φινλανδοί» και το ακροδεξιό κόμμα της Δανίας.

«Δεν θέλω τα παιδιά μας να ζήσουν σε ένα ισλαμικό χαλιφάτο με τον νόμο της Σαρίας στις πόλεις μας και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αποτρέψω αυτό το θλιβερό τέλος της Ευρώπης» δήλωσε ο Σαλβίνι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Βουδαπέστη με τον Όρμπαν, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους ο ένας στον άλλον, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. «Ελπίζω ότι θα είμαστε πολύ ισχυροί, γιατί αν η Αριστερά κερδίσει, η Ευρώπη θα γίνει ισλαμικό χαλιφάτο» ισχυρίστηκε ο ηγέτης της Λέγκα, σύμφωνα και με τον τίτλο της εφημερίδας Die Welt.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι απόψεις τους αντιπροσωπεύουν μια νέα «εναλλακτική για την Ευρώπη» και ευχαρίστησε τον Όρμπαν για τις «υπέροχες απόψεις» του στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, όπου ο τελευταίος άσκησε κριτική εναντίον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επειδή επιθυμεί να συνεργαστεί με αριστερούς και φιλελεύθερους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Το κόμμα του Όρμπαν ανήκει ακόμα στον κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ, αν και η συμμετοχή τους είχε παγώσει στα τέλη Μάρτη. Ο Όρμπαν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμπράξει με τον Σαλβίνι και τη Λε Πεν στο ακροδεξιό νέο μπλοκ. «Θα εξετάσουμε το θέμα της συνεργασίας ανοιχτά και με διαφάνεια. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, θα το δούμε στην πορεία» απάντησε σε σχέση με μια πιθανή συνεργασία.

Νωρίτερα, την Πέμπτη, ο Όρμπαν πήγε τον Σαλβίνι με ελικόπτερο να επισκεφτεί τον φράχτη που έχτισε η κυβέρνησή του στα νότια σύνορα της χώρας του με τη Σερβία. «Εμποδίζουμε το να μπουν στην Ουγγαρία και την Ιταλία αυτοί που δεν διέφυγαν από κάποιον πόλεμο. Θέλουν να φέρουν τον πόλεμο εδώ» ήταν το σχόλιο του Σαλβίνι, σύμφωνα με την Guardian.

Ο Σαλβίνι δεν ήταν κάθετα αντίθετος στην αναδιανομή προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης, ενώ ο Όρμπαν αντιτίθεται σθεναρά σε αυτή την πολιτική. Στη συνάντησή τους όμως, ο Σαλβίνι φάνηκε να συμφωνεί με τον ακροδεξιό Ούγγρο πρωθυπουργό, λέγοντας για όσους ανθρώπους δεν κατάφεραν να πάρουν άσυλο ότι: «Ο ρόλος μου δεν είναι να στείλω 20 στη Βουδαπέστη, 30 στη Λισαβόνα και 40 στο Ελσίνκι. Θέλω κάποιον να ξυπνήσει στις Βρυξέλλες και να διευθετήσει τον επαναπατρισμό τους σε μεγάλους αριθμούς».

Την ερχόμενη Δευτέρα ο Όρμπαν θα υποδεχτεί τον επικεφαλής του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, ενώ στις 13 Μαΐου προβλέπεται να επισκεφτεί για πρώτη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.