Της Χριστίνας Βασιλάκη, ανταποκρίτριας του TPP από τις Βρυξέλλες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι «η Ελλάδα ξεκινάει τον καινούργιο χρόνο με πρωτογενές πλεόνασμα, νοικοκυρεμένα τα δημόσια οικονομικά και έχοντας ανακτήσει την πληγωμένη αξιοπιστία της». 

«Όλα αυτά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά. 
 
Σε γενικά πλαίσια, η Ελληνική κυβέρνηση με μια εμφάνιση «χαμηλών τόνων» και «χαμόγελων» στις Βρυξέλλες θέλησε γι’ ακόμα μία φορά να περάσει τον μήνυμα ότι δεν υπάρχει «κανένα δράμα» με την Τρόικα. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, τυχόν προβλήματα και εκκρεμότητες, όπως τα ΕΑΣ λύνονται αρμονικά και προς όφελος της Ελλάδας. Και αν υπάρχουν καθυστερήσεις, λένε, είναι γιατί η κυβέρνηση «κάνει τη δουλειά της και διαπραγμετεύεται σκληρά».  

Συγκεκριμένα, ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση έκλεισε με πολύ καλούς όρους τη συμφωνία για τα ΕΑΣ, ενώ έφτασε πολύ κοντά και σε συμφωνία για τους πλειστηριασμούς, επιτυγχάνοντας να τηρήσει τη δέσμευση της για προστασία των αδύναμων. Αποφεύγοντας να απαντήσοει στο αν οι Ευρωπαίοι εταίροι ανησυχούν με την εύθραυστη πολιτική κατάσταση της κυβέρνησης και γι’ αυτό έχουν πιο χαλαρή στάση, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι το κλίμα έχει αλλάξει και κανείς ηγέτης δεν σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα γιατί πλέον «πιέζονται όλοι και προς την ίδια κατεύθυνση». 

Ο λόγος εδώ για τις λεγόμενες μεταρρυθμιστικές συμφωνίες, τις οποίες προωθεί έντονα η Γερμανία βρίσκοντας όμως αρκετές αντιστάσεις από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Τα εν λόγω συμβόλαια μεταρρυθμίσεων δεν είναι τίποτα άλλο από  «μίνι μνημόνια» για χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα –ή που έχουν μόλις βγει από πρόγραμμα. 

 

Στήριξη σε ΜμΕ και αμυντική ανασυγκρότηση της Ε.Ε.


 
Όσον αφορά τα επιμέρους θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι «28», ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υλοποιεί την πρωτοβουλία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του ’14. Ο στόχος της είναι να εξετάζει μηχανισμούς παροχής εγγυήσεων για νέα δάνεια και μηχανισμούς τιτλοποίησης που θα καλύπτουν νέα και υφιστάμενα δάνεια. «Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με ίδιους πόρους, η πρόταση της ΕΤΕπ για αύξηση της χρηματοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και η αύξηση που γίνεται στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου μέχρι το Μάιο του 2014 είναι πολύ θετικά βήματα που θα αυξήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια στην ελληνική οικονομία,» είπε ο πρωθυπουργός.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα όσα ανέφερε ο κ. Σαμαράς για τις αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με την άμυνα και την ασφάλεια της Ε.Ε.. Υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών να αναμειχθεί η κοινή πολιτική ασφάλειας και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και κυρίως, όπως είπε, στην αντιμετώπιση των «απάνθρωπων» κυκλωμάτων μεταφοράς μεταναστών στα ευρωπαϊκά εδάφη.

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Ελλάδα το γεγονός ότι αναγνωρίζεται πλεόν από όλους ότι υπάρχουν και σύγχρονες προκλήσεις. Αποφασίστηκε η υιοθέτηση μέχρι τον Ιούνιο του 2014 μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας μέσα από την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρωπαϊκής θάλασσας».


Επίσης, χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και η συνεργασία των κρατών-μελών, με σκοπό την ανάπτυξη «στρατηγικών αμυντικών τεχνολογιών αιχμής» τα επόμενα χρόνια. «Η αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη», είπε, «αποτελεί και αυτή προτεραιότητα. Η Ε.Ε. συμμετέχει σε 12 ειρηνευτικές αποστολές, 4 πολεμικές επιχειρήσεις και απασχολεί 7000 άτομα. Η προσπάθεια διάσωσης της επιχειρησιακής ικανότητας της Ευρωπαϊκής άμυνας είναι εξαιρετικά σημαντική και κυρίως επειδή πλέον δίνεται έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για την Ελλάδα αυτό ανοίγει δρόμους ευκαιριών και συγκεκριμένα όσον αφορά τα ΕΑΣ, τη διάσωση των οποίων τελικά πετύχαμε».
 
 

Αιχμές κατά Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πετάξει ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές κάλπες του Μαΐου.

Υποστήριξε δε ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί συνθήκες τρόμου στους επενδυτές, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δικός μου αντίπαλος είναι η ανεργία, δικός του είναι η χώρα. Εμένα το βασικό μου μέλημα δεν είναι οι ευρωεκλογές, είναι να βρω δουλειά στους ανέργους».