Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, «η αίτηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για παραπομπή στη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της υπόθεσης Chowdury  κ.α. εναντίον της Ελλάδας (υπόθεση Μανωλάδας), θεωρείται από το Δικαστήριο ως μη υποβληθείσα, κατόπιν της ανάκλησής της, με εντολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2017. Η απόφαση καθίσταται οριστική με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017».

Υπενθυμίζεται ότι η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση για την υπόθεση του αιτήματος για επανεξέταση της καταδικαστικής για την Ελλάδα απόφασης για τα εγκλήματα κατά των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως με την επιστροφή του Σταύρου Κοντονή στην Ελλάδα θα υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης. «Άμα τη επιστροφή του, θα ζητήσει επισήμως όλη την αλληλογραφία μεταξύ των δικαστηρίων και του ΝΣΚ, που ατύπως την έχω και εγώ, προκειμένου να εξεταστεί και το περιεχόμενο και η νομική αρτιότητα των απαντήσεων. Θα ζητήσει επίσης διερεύνηση όλης της τροχιοδρόμησης αυτής της πρωτοβουλίας από το ΝΣΚ, ερήμην και εν αγνοία της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Διαβάστε το ρεπορτάζ του ΤΡΡ για το χρονικό της υπόθεσης και την απόφαση της ανάκλησης