Πάνω από σαράντα χιλιάδες κάτοικοι της Μπολόνιας συγκεντρώθηκαν, στο πλαίσιο του κινήματος των Σαρδελλών, την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Ογδόης Αυγούστου, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της ακροδεξιάς.

Κρατώντας χάρτινες σαρδέλλες, χαρτονένιες ή χρωματιστές, και γαλάζια μπαλόνια, υποσχέθηκαν ότι η περιοχή της Εμίλια Ρομάνα δε θα πέσει στα χέρια του Σαλβίνι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, της 26ης Ιανουαρίου, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο απειλή την Ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Σαλβίνι κέρδισε, τον περασμένο Οκτώβριο, την περιοχή της Ούμπρια, η οποία ψήφιζε επί μισόν αιώνα αριστερά, και έχει πέσει πολύ δυνατά στη μάχη για την, επίσης από παράδοση αριστερή, Εμίλια Ρομάνα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι πιθανότητες αυτή τη στιγμή είναι μοιρασμένες, και γι’ αυτό οι παρεμβάσεις των «σαρδελλών» κρίνονται κρίσιμες.

Από τη συγκέντρωση, φυσικά, δεν έλειψε και πάλι μια μεγαλοπρεπής, λαϊκή εκτέλεση του Μπέλα Τσάο. Ο αναγεννημένος ύμνος των παρτιζάνων τραγουδιέται σε όλες τις εκδηλώσεις ενάντια στην ακροδεξιά και το Σαλβίνι.