Οι δημοσιογράφοι της “Λε Μοντ” είχαν φέρει στη Γαλλία 21 δείγματα, τα οποία αναλύθηκαν σε εργαστήριο που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Οπλισμού του γαλλικού υπουργείου Άμυνας.
 
“Επτά αποδείχθηκε πως είναι αδύνατο να αναλυθούν ή ήταν αρνητικά. Δεκατέσσερα δείγματα, που αφορούν δεκατρία θύματα, αποδείχθηκαν θετικά, φανερώνοντας την παρουσία σαρίν στα ούρα (οκτώ φορές), σε τρίχες μαλλιών (δύο φορές), σε ρούχα (τρεις φορές) και στο αίμα ενός από τα θύματα, ένα ρούχο του οποίου είχε βρεθεί θετικό”, γράφει η εφημερίδα.
 
Το σαρίν είναι ένα ισχυρό, άοσμο και αόρατο, θανάσιμο νευροτοξικό αέριο. Εκτός από την εισπνοή, η απλή επαφή του σαρίν με το δέρμα μπλοκάρει τη διαβίβαση των νευρικών σημάτων κι επιφέρει το θάνατο με καρδιαναπνευστική ανακοπή.
 
Μεταξύ των δειγμάτων που έφεραν στη Γαλλία οι δημοσιογράφοι της “Λε Μοντ”, περιλαμβάνονται ρούχα που είχαν βρεθεί εγκαταλειμμένα στη γραμμή του μετώπου και άλλα, που ελήφθησαν από ιατρικό κέντρο σε προάστιο της Δαμασκού, στο οποίο είχαν νοσηλευθεί τον Απρίλιο και το Μάιο άνθρωποι που είχαν εκτεθεί σε χημικές επιθέσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα.
 
Η ανάλυση αυτή “επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα των τριών πρώτων δειγμάτων που είχαν αναλυθεί και δημοσιοποιηθεί στις 4 Ιουνίου από το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και από τη 'Λε Μοντ'”, υπογραμμίζεται.
 
Στις 4 Ιουνίου, η Γαλλία είχε κατηγορήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι χρησιμοποίησε τουλάχιστον μία φορά στη Συρία το αέριο σαρίν. Δέκα μέρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος είχε κατηγορήσει με τη σειρά του απερίφραστα το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποίησε αέριο σαρίν εναντίον των ανταρτών.
 
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, 100 έως 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία σε επιθέσεις με χημικό αέριο.
 
Οι Δυτικοί υποστηρίζουν πως δεν έχουν ως τώρα καμιά απόδειξη για χρήση χημικών όπλων από τους Σύρους αντιπολιτευόμενους, όπως ισχυρίζεται η Δαμασκός.