Έντονα προβλήματα παρουσιάζονται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω της κακοκαιρίας που την πλήττει. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώνονται, σχολεία τίθενται εκτός λειτουργίας, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα. 

Σφοδροί άνεμοι και βροχές στη Πορτογαλία
 

Η κακοκαιρία που πλήττει τη βόρεια Πορτογαλία προκάλεσε τροχαίο στο οποίο έχασε τη ζωή της μια 45χρονη γυναίκα, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά. Η γυναίκα σκοτώθηκε όταν δέντρο που ξεριζώθηκε από τον σφοδρό άνεμο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της στο Μάρκους Καναβές.
 
Οι σφοδροί άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές ξερίζωσαν 389 δέντρα και προκάλεσαν 37 πλημμύρες, την ώρα που η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προειδοποιεί ότι άνεμοι ταχύτητας έως και 130 χιλιομέτρων την ώρα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται κατά τόπους στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας.
 


Κλειστά σχολεία στην Αγγλία


Εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω του χιονιού και του παγετού, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία ανέβασε στο κίτρινο το επίπεδο του συναγερμού για την Ουαλία και την κεντρική Αγγλία

«Λόγω του κρύου και του χιονιού σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας, όπως και της βροχής από τα νοτιοανατολικά στη διάρκεια της νύχτας, εκτεταμένοι παγετοί έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια του εδάφους, οι οποίοι δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ταυτοχρόνως, χιονόπτωση προβλέπεται να υπάρξει και σε ορισμένα τμήματα της ανατολικής Αγγλίας», διευκρινίζει στον ιστότοπό της η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.
 
Ωστόσο ο αντίκτυπος θα είναι «λιγότερο μεγάλος και λιγότερο σημαντικός απ' ό,τι ήταν την Κυριακή με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας» που έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό.
 
Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Western Power Distribution, που λειτουργεί στην κεντρική και τη νοτιοδυτική Αγγλία, όπως και στην Ουαλία, υπολογίζει σε περίπου 7.000 τα νοικοκυριά στα οποία είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση σήμερα το πρωί.
 

Πορτοκαλί συναγερμός στη Γαλλία
 

Περίπου 120.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις περιφέρειες του Λίγηρα στη Γαλλία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
 
Νωρίτερα την Κυριακή, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία είχε ανεβάσει το επίπεδο του συναγερμού στο πορτοκαλί επίπεδο για τριάντα δύο διαμερίσματα της Γαλλίας. μεταξύ των οποίων οι περιφέρειες του Λίγηρα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, των ισχυρών βροχοπτώσεων και των κινδύνων πρόκλησης χιονοστιβάδων.


Ακύρωση παραπάνω από 300 πτήσεων στη Γερμανία

 
Περισσότερες από 300 πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή και σε εκατοντάδες άλλες σημειώθηκαν καθυστερήσεις στη Φρανκφούρτη εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων και του παγετού που είχε καλύψει τους διαδρόμους προσγείωσης απογείωσης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Γερμανίας.
 
Την Δευτέρα η Fraport απηύθυνε έκκληση στους επιβάτες να διασταυρώνουν με τις αεροπορικές εταιρείες την κατάσταση των πτήσεών τους προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Καθυστερήσεις πτήσεων στις Βρυξέλλες

 
Οι ισχυρές χιονοπτώσεις έχουν προκαλέσει την ακύρωση πολλών πτήσεων και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, οι αρχές του οποίου συνέστησαν σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν να μη μεταβαίνουν εκεί «μέχρι νεωτέρας».
 
Νωρίτερα η Brussels Airport είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκχιονισμού και απόψυξης, οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο.