«Μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση που πραγματοποιεί ο ίδιος για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα, επιλέγοντας μία από τις χειρότερες ημέρες της πανδημίας για να παρουσιάσει το πλάνο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την ώρα που ακόμα και οι εταιρείες παραγωγής των εμβολίων είναι φειδωλές για τα αποτελέσματα και τον χρόνο που αυτό θα είναι έτοιμο προς κυκλοφορία και προς χρήση.

Πριν προχωρήσει στην προκλητική αυτή παρουσίαση, ο υπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναμασώντας πως «βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη και θέλω να παρακαλέσω θερμά να κάνουμε την προσπάθεια γιατί κανείς δε θέλει να δει εικόνες σαν την υπόλοιπη Ευρώπη», ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη.

Στη συνέχεια, ο Β. Κικίλιας άρχισε να παρουσιάζει ένα σχέδιο για την δημιουργία 1.018 κέντρων για την πραγματοποίηση 2.117.440 εμβολιασμών των μήνα, για ένα εμβόλιο που ακόμα δεν υπάρχει και δεν είναι γνωστό το πότε θα είναι διαθέσιμο.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ζήτησε να εκπονηθεί «άμεσα» το σχέδιο εμβολιασμών, ενώ ανέφερε πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Ακόμα, αναφέρθηκε στον τρόπο που θα γίνει η προμήθεια του εμβολίου όταν αυτό θα υπάρχει, υποστηρίζοντας πως θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ανέφερε τα ονόματα έξι εταιρειών.

Ο Β. Κικίλιας είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα, ενώ παρουσίασε ακόμα και την σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός όταν το εμβόλιο θα υπάρχει, με πρώτους τους υγειονομικούς, μετά τις ευπαθείς ομάδες και ακολούθως ο γενικός πληθυσμός.

Νέο υψηλό διασωληνωμένων και δεκάδες νεκροί, ενώ δεν πέφτουν τα καταγεγραμμένα κρούσματα