X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Σχέδιο για ΟΑΕΔ «μόνο για ξένους» από την κυβέρνηση

Στη σύσταση ενός «ΟΑΕΔ προσφύγων και μεταναστών» φέρεται να προσανατολίζονται οι Νότης Μηταράκης, Μάκης Βορίδης και Γιάννης Βρούτσης, με στόχο την προώθηση των ανθρώπων αυτών σε δουλειές στα χωράφια, αλλά και να βοηθήσουν τους παραγωγούς να βρουν «φθηνά εργατικά χέρια» στα πρόσωπα προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μάλιστα θα μεταβαίνουν «όπου απαιτούνται εργατικά χέρια».
Σχέδιο για ΟΑΕΔ «μόνο για ξένους» από την κυβέρνηση
11th Conference of the New Democracy Party, in Athens, on Dec. 16, 2017 / 11ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα, στις 16 Δεκεμβρίου, 2017
|

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Νέα», το σχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού τμήματος του ΟΑΕΔ για πρόσφυγες και μετανάστες, με στόχο την «ενσωμάτωσή» τους μέσω των αγροτικών εργασιών. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το σχέδιο εγκρίνει ήδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ο οποίος φέρεται να έδωσε το πράσινο φως στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ως βάση του σχεδίου, αντιμετωπίζεται το γεγονός πως παραγωγοί από όλη την Ελλάδα αναζητούν «φθηνά εργατικά χέρια», με τη σημείωση πως «πολλές φορές αναγκάζονται να φέρνουν για δύο – τρεις μήνες εργάτες από την Αλβανία», με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν πως συστάθηκε επιτροπή της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Στην επιτροπή, όπως αναφέρεται, συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μπαγινέτας, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, αλλά και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ).

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως οι σχεδιασμοί προβλέπουν την «πιλοτική εφαρμογή» από έναν νομό, με πιθανή την επιλογή του νομού Ημαθίας.

Κατά το σχέδιο, οι περίπου 80 συνεταιρισμοί θα έχουν λίστα με τον αριθμό των εργαζόμενων που έχουν ανάγκη για τις εποχικές εργασίες, καθώς και τον χρόνο απασχόλησης, με τους περίπου 66.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι καταγεγραμμένοι, με νόμιμα έγγραφα και ΑΜΚΑ, να επιλέγονται από τις σχετικές λίστες και να μεταφέρονται «όπου απαιτούνται εργατικά χέρια».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις