Η Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «υπηρέτη της εξουσίας του» παρατηρώντας ότι ακόμη και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι «κάτι δεν πάει καλά».

«Αισθάνεται κανείς ότι η μεγάλη αγάπη προς τον Ερντογάν έχει εξανεμιστεί. Η πρόθεσή του να αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσει να γίνει πρόεδρος το 2014, δεν εγκρίνεται από όλους στο AKP. Αυτοί οι επικριτές ενδέχεται σύντομα να υψώσουν τη φωνή τους. Τον επόμενο χρόνο διεξάγονται και περιφερειακές εκλογές και τότε ένα AKP απρόθυμο να συμβιβαστεί θα μπορούσε να χάσει ακόμη και την Κων/πολη. Αυτό θα ήταν μάλιστα η αρχή του τέλους για το μύθο του κόμματος του Ερντογάν», αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

«Η επιτυχία ‘πήρε τα μυαλά’» του τούρκου πρωθυπουργού, παρατηρεί από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας ότι η ανέλιξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη και η οικονομική της εκτίναξη αποτελούν επίτευγμα του Ερντογάν.
Όπως τονίζει ωστόσο, το κύμα διαμαρτυρίας είναι η απάντηση σε μία πολιτική, η οποία εκλαμβάνεται ολοένα περισσότερο ως λανθασμένη.

«Ακόμη και πολλοί ευσεβείς μουσουλμάνοι απορρίπτουν το νόμο για το αλκοόλ, που περιορίζει την πώλησή του. Πολλοί φοβούνται ότι η περιπετειώδης πολιτική του Ερντογάν ως προς τη Συρία θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ασφάλεια. Και η αντίσταση στην ανάθεση των μεγάλων έργων σε ευνοούμενους του Ερντογάν γίνεται ολοένα μεγαλύτερη», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung οι διαδηλώσεις στην Τουρκία «είναι ο φραγμός που χρειαζόταν ο Ερντογάν», ο οποίος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τελευταία συναναστρεφόταν μόνο με yes men».