Δυναμική είναι η απάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι κήρυξαν 48ωρη απεργία ξεκινώντας από το πρωί της Τρίτης. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σε μια σειρά αντεργατικών μέτρων που λαμβάνονται για την επιχείρηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον 902, αντιδρούν στο σχέδιο περικοπών, που περιλαμβάνει κατάργηση των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και των επιδομάτων, ποσοστιαία μείωση μισθών ανάλογα με τις αποδοχές και την ειδικότητα, καθώς και ένταξη των αποζημιώσεων λόγω συνταξιοδότησης στη λίστα πιστωτών.

Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας κ.α.

«Κατά συρροή έγκλημα»

Ανακοίνωση στήριξης της απεργίας εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στην οποία ξεκαθαρίζει ότι από την αρχή των κινητοποιήσεών τους, στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Χαρακτηρίζει την υλοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης, ως «κατά συρροή έγκλημα» και εξηγεί ότι εν μέσω πανδημίαες οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς το δώρο του Πάσχα που δικαιούνται. «Έχουν χάσει τις αποζημιώσεις τους, αναμένονται περικοπές στο μισθό τους. Εργάζονται χωρίς μέτρα ασφαλείας έτσι κι αλλιώς αλλά και τώρα με τον κορονιό. Έχουν μειώσει κατά πολύ την παραγωγική διαδικασία με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας

Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και μέσα στη περίοδο της πανδημίας, συνεχίζει το έγκλημα της συρρίκνωσης και της διάλυσης μιας επιχείρησης που είναι σημαντική για όλη την εργατική τάξη και το λαό της χώρας μας.

Αφήνουν τους συναδέλφους, να δουλεύουν χωρίς μέτρα ασφαλείας, ούτε γενικότερα αλλά ούτε ειδικότερα για τον κορονοϊό, απλήρωτους, χωρίς μισθό και δώρο Πάσχα. Υλοποιούν περικοπές στο μισθούς, ενώ προσπαθούν με ψέματα να κερδίσουν τη συναίνεση στα σχέδιά τους έχοντας, μεταξύ άλλων, επιτηδευμένα μειώσει την παραγωγή.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει ότι και μες στην πανδημία συνεχίζει το σκοπό της, να δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο και να καταδικάζει κάθε εργατικό δικαίωμα. Ο δρόμος του αγώνα με ενότητα και αποφασιστικότητα όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΛΆΡΚΟ είναι η μόνη λύση.

Καλούμε τα σωματεία του κλάδου στην περιοχή να δηλώσουν στήριξη στον δίκαιο αυτό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που μας αφορά όλους, ώστε να μπει φρένο στο απαράδεκτο καθεστώς εκκαθάρισης και σε κάθε σχέδιο που έχει σκοπό να τσακίσει δικαιώματα των εργαζομένων.

Κάτω τα χέρια από την ΛΑΡΚΟ

Να αποσυρθεί ο νόμος.

Να σταματήσει η εκκαθάριση.

Να χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ.

Να επαναλειτουργήσει, να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας τονίζει από πλευράς του ότι με εντολή της κυβέρνησης, σταμάτησε η προμήθεια σιδηρομεταλλεύματος προς επεξεργασία στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, πράγμα το οποίο οδηγεί στην πλήρη παύση της παραγωγής και υπογραμμίζει ότι αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στα 55 έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

Εξηγούν ακόμα ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν πάρθηκε μετά από διαπίστωση κάποια έλλειψης στο μετάλλευμα των ορυχείων της εταιρείας, εξηγώντας ότι «στο μεταλλείο της Καστοριάς υπάρχει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους πλούσιο, έτοιμο για μεταφορά και επεξεργασία μετάλλευμα. Αλλά η κυβέρνηση διάλεξε να βαρέσει «κανόνι» στους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές και να σταματήσει τη λειτουργία του μεταλλείου της Καστοριάς. Στόχος της να το εκποιήσει με προίκα αυτό το, έτοιμο να προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μετάλλευμα».

Επίσης το Συνδικάτο αναφέρει ότι «την ώρα που προτείνει βαθιές περικοπές στους εργαζόμενους και τους απαξιώνει τελείως. Την ώρα που δεν δίνει μερικές χιλιάδες ευρώ για μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας. Την ώρα που αφήνει τον εξοπλισμό της ΛΑΡΚΟ απαξιωμένο για μικρού κόστους ανταλλακτικά. Την ίδια στιγμή δίνει 7 εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεργολάβου για να προχωρήσει σε αποκάλυψη μεταλλεύματος» στο ορυχείο της Εύβοιας.

Μάλιστα όπως επισημαίνει το Συνδικάτο Μετάλλου, τα κοιτάσματα θα είναι έτοιμα για εξόρυξη το Δεκέμβριο, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δημιουργηθεί για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία θα έχει περάσει σε νέο ιδιοκτήτη. Ακόμα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εκκαθάριση της επιχείρησης έγινε με εικονικά και ψευδή στοιχεία σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το συνδικάτο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Ν.Φθιώτιδας

Ανήμερα του ΠΑΣΧΑ και παραμονή της 48ωρης Παλαρκικής απεργίας 21 και 22 Απριλίου, η κυβέρνηση αργοσβήνει τη ΛΑΡΚΟ. Εξαθλιώνει τους εργαζόμενους της, οδηγεί στην απόγνωση τον λαό πέντε νομών της χώρας μας.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική Χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πού έχει μεταλλεύματα σιδηρονικελίου. Με εντολή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μέσα από τον νόμο που ψήφισε, το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα Φθιώτιδας που τα επεξεργάζεται αυτήν την στιγμή δεν έχει πρώτη ύλη για να παράξει. Αποτέλεσμα να αργοσβήνει, να είναι προ των πυλών πριν σταματήσει οριστικά η λειτουργία του. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία της ΛΑΡΚΟ εδώ και 55 χρόνια λειτουργίας.

Δεν τελείωσαν τα μεταλλεύματα!!! Στο μεταλλείο της Καστοριάς υπάρχει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους πλούσιο, έτοιμο για μεταφορά και επεξεργασία μετάλλευμα. Αλλά η κυβέρνηση διάλεξε να βαρέσει «κανόνι» στους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές και να σταματήσει τη λειτουργία του μεταλλείου της Καστοριάς. Στόχος της να το εκποιήσει με προίκα αυτό το, έτοιμο να προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μετάλλευμα.

Με την ίδια μέθοδο αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ, στην Εύβοια. Την ώρα που προτείνει βαθιές περικοπές στους εργαζόμενους και τους απαξιώνει τελείως. Την ώρα που δεν δίνει μερικές χιλιάδες ευρώ για μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας. Την ώρα που αφήνει τον εξοπλισμό της ΛΑΡΚΟ απαξιωμένο για μικρού κόστους ανταλλακτικά. Την ίδια στιγμή δίνει 7 εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεργολάβου για να προχωρήσει σε αποκάλυψη μεταλλεύματος. Μία αποκάλυψη η οποία θα είναι έτοιμη για εξόρυξη το Δεκέμβριο. Δηλαδή η αποκάλυψη θα είναι έτοιμη όταν, με βάση το χρονοδιάγραμμα του νόμου, η ΛΑΡΚΟ θα έχει περάσει σε άλλον ιδιοκτήτη.

Στις 10 Φλεβάρη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την μέθοδο της τροπολογίας, με ψευδή και εικονικά οικονομικά στοιχεία, ψήφισε το νόμο που βάζει σε εκκαθάριση και στο δρόμο του ξεπουλήματος την ΛΑΡΚΟ. Μέσα από αυτό το νόμο φέσωσε προμηθευτές οδηγώντας στο εμπάργκο προμήθειας πρώτων υλών και ανταλλακτικών.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι σε «αναμμένα κάρβουνα», έμειναν δίχως πασχαλινό αρνί. Έκαναν εντελώς απλήρωτοι και χωρίς δώρο, τη γιορτή του Πάσχα.

Έχουν χάσει τις αποζημιώσεις τους.

Περιμένουν να τους αναγγείλουν το μέγεθος της περικοπής στο μηνιαίο μισθό.

Εργάζονται απροστάτευτοι απέναντι στην Πανδημία του κορονοϊού και χωρίς μέτρα ασφαλείας στην εργασία.

Ζουν με την επιπλέον ανασφάλεια της απόλυσης, της διαθεσιμότητας ή της εκ περιτροπής εργασίας.

Η ΛΑΡΚΟ αυτήν τη στιγμή λειτουργεί με ένα από τα πέντε Καμίνια και μέσα στο επόμενο 48ωρο, μάλλον, θα σταματήσει να λειτουργεί. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής που αναμφίβολα είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως επίσης αναμφίβολα έχει την κύρια εύθηνη αλλά, εκτελεστικό, τελειωτικό για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ , χαρακτήρα.

Άλλωστε σε όλα τα επίπεδα της ζωής των εργαζομένων ο «ένας κόβει και ο άλλος ράβει». Είναι αλήθεια ότι η Ν.Δ υιοθέτησε και θωράκισε όλα τα αντεργατικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως νόμος Κατρούγκαλου, ποινικοποίηση στις διαμαρτυρίες πλειστηριασμών κ.α, όπως έκανε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις εναλλαγές και την λίστα των αντεργατικών μέτρων να μην έχουν τέλος. Όλοι πιστοί στα μεγάλα συμφέροντα και στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Όλοι, ακόμη και σήμερα που με αφορμή την Πανδημία ξεγυμνώθηκαν μας μιλούν για την Ε.Ε. και το σύστημα τους.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, κόντρα στη λογική της διάσπασης που προσπαθούν να σπείρουν διάφοροι μηχανισμοί της Κυβέρνησης και της ΛΑΡΚΟ, με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωρούν στις 21 και στις 22 Απριλίου σε 48ωρη απεργία.

Κύρια αιτήματα έχουν:

Nα αποσυρθεί ο νόμος.

Nα σταματήσει η εκκαθάριση.

Nα χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ.

Nα επαναλειτουργήσει, να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί.

Οι εργαζόμενοι δεν δέχονται ούτε μία περικοπή στο σκληρά βγαλμένο, με αίμα και ιδρώτα, μεροκάματο τους. Απαιτούν, λειτουργία, παραγωγή και εργασία με δικαιώματα.

Καλούμε όλη την Εργατική τάξη μέσα από το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ να βγάλει συμπεράσματα για το πώς σκέφτονται οι κυβερνήσεις και πως θέλουν να είναι «η επόμενη μέρα».

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή τη φορά να ξαναπληρώσει ο λαός το μάρμαρο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ