Ο αρχηγός του γερμανικού κράτους τόνισε ότι θα έχει συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενώ ήδη πραγματοποίησε συνάντηση με την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπου συζήτησαν για το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία.
 
«Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο. Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται» υπογράμμισε ο Σταϊνμάγερ.
 
«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης η οποία δεν υπήρξε έως τώρα ποτέ στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Η πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να ακολουθήσουν την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης — αυτή η ευθύνη υπερβαίνει τα συμφέροντά τους. Η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει. Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο. Τα κόμματα πρέπει για άλλη μια φορά να μπουν σε περισυλλογή και να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ.
 
«Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο έχουν ως υποχρέωση το κοινό καλό. Περιμένω από όλα τα κόμματα διάθεση για συνομιλίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται» πρόσθεσε.