Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real, ο Γ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στις προτάσεις που έστελε η Αθήνα. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι, προφανώς λόγω των πιέσεων των δανειστών, δεν το απορρίπτει. 

Αντίθετα κατηγορηματικός είναι σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά τις οποίες όπως είπε επανέλαβε ο Γ. Βαρουφάκης και στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ στη συνάντησή τους.

«Δεν είναι δική μας πρόταση»

«Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει δεν υπάρχει κάποια αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε νησί» τόνισε ο Γ. Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας την επισήμανση ότι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα είναι πολλές φορές αντιφατικές. 

Πρόσθεσε πάντως, ότι «η συζήτηση είναι ανοικτή- αυτό που έχει πει, δηλαδή και η κυρία Βαλαβάνη και ο κύριος Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group».

Ο Βαρουφάκης ζήτησε τη Λαγκάρντ

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη συνάντηση.

«Ο Γ. Βαρουφάκης είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με ανθρώπους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα και από τη στιγμή που επισκεπτόταν την Ουάσινγκτον ζητήθηκε από τη δική μας την πλευρά να γίνει η συνάντηση και με την κυρία Λαγκάρντ.

Από τη στιγμή που η κυρία Λαγκάρντ ήταν εύκαιρη και υπήρχε κενό στο πρόγραμμα το δικό της θεωρήθηκε σκόπιμο και από τη δική της την πλευρά να γίνει η συνάντηση επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε και το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση ότι μεσούσης αυτής της διαπραγμάτευσης είναι το καλύτερο δυνατό να γίνονται αρκετές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα», είπε ο Γ. Σακελλαρίδης.

Συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις

Στο ερώτημα αν τέθηκαν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα- συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.» 

» Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση».

«Ό,τι κάνουμε για το χρέος στο φως» 

Στο ερώτημα με αφορμή τη δήλωση του μέλους της γραμματείας του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Μηλιαράκη περί swaps ύψους 49 δισ. τους πρώτους δύο μήνες και αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συνάψει τέτοιες συμφωνίες ο Γ. Σακελλαρίδης απάντησε: 

«Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ό,τι κάνουμε σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ό,τι κάνουμε σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά είναι όλα στο φως και είναι όλα υπό τον έλεγχο και την κρίση και του κοινοβουλίου και των κοινοβουλευτικών ομάδων».