Ποινική δίωξη σε βάρος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τρεις υποθέσεις διαφθοράς άσκησε επισήμως, σήμερα, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας. 

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη δίωξη σε βάρος του, έκανε λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος» εναντίον του.

Ο Νετανιάχου, κατηγορούμενος για απάτη, απιστία και δωροδοκία, γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ιστορία της χώρας που διώκεται ενώ βρίσκεται στο πόστο του.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που αρνείται ότι έχει κάνει κάτι μεμπτό και υποστηρίζει πως έχει πέσει θύμα πολιτικού κυνηγιού μαγισσών, η παραπομπή του βασίζεται σε «ψευδείς κατηγορίες» και μια συστηματική «αμαυρωμένη έρευνα».

Η δίωξη με κωδική ονομασία από τις δικαστικές αρχές «φάκελος 4.000», που θεωρείται και η πιο σοβαρή, αφορά την υπόθεση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Bezeq. Ειδικότερα, ο Νετανιάχου κατηγορείται πως προσπάθησε να εξασφαλίσει ευνοϊκή δημοσιογραφική μεταχείριση από τον δημοφιλή ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, με αντάλλαγμα κυβερνητικές χάρες που έκανε στον όμιλο που εξασφάλισαν στον ιδιοκτήτη του κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δεύτερη υπόθεση που βαρύνει τον Νετανιάχου φέρει την κωδική ονομασία «2.000» και αφορά μια σειρά συναντήσεων που φέρεται να είχε με τον Άρνον Μόζες, εκδότη της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, της Yediot Ahronot.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς δύο μήνες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα.

Την Τετάρτη, μετά τον Νετανιάχου, επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν και ο Μπένι Γκαντς. Έτσι, το ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης μέσα στην ίδια χρονιά είναι πια κάτι παραπάνω από ορατό.