Παραπέμπονται σε δίκη στην Μάλτα ο Βίνσεντ Μουσκάτ και οι αδερφοί Άλφρεντ και Τζορτζ Ντετζιόρτζιο, οι οποίοι κατηγορούνται για την τοποθέτηση της βόμβας που εξερράγη στο αυτοκίνητο της 53χρονης Καρουάνα Γκαλιζία στις 16 Οκτωβρίου 2017. Οι τρεις κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι αλλά αναμένεται η δίκη τους η οποία είναι άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει. Ωστόσο οι εισαγγελείς έχουν δώσει περιθώριο 20 μηνών για την έναρξή της.

Υπογραμμίζεται ότι η ανακοίνωση της παραπομπής σε δίκη έρχεται λίγες ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας των 20 μηνών που είχαν οι μαλτέζικες αρχές για να παραπέμψουν σε δίκη τους κατηγορούμενους ή να τους αφήσουν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν το 2017 και έκτοτε βρίσκονται υπό κράτηση. Στα επανειλημμένα αιτήματά τους να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους τα δικαστήρια έχουν απαντήσει αρνητικά, επικαλούμενα την εν εξελίξει έρευνα και την διατήρηση της δημόσιας τάξης

Η μαλτέζικη αστυνομία, έχει ανακοινώσει ότι η έρευνά συνεχίζεται καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι τρεις συλληφθέντες δεν είναι οι εγκέφαλοι της δολοφονίας της δημοσιογράφου. Παρόλα αυτά κρατάνε ερμητικά κλειστά τα στόματά τους και δεν έχουν μιλήσει στην αστυνομία. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια της δολοφονημένης δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλιζία, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Μάλτας να διεξάγει ανεξάρτητη δημόσια έρευνα σχετικά με το αν η κυβέρνηση έδρασε αποτρεπτικά όσο αφορά την δολοφονία.

Συμπληρωματικά αναφέρεται το γεγονός ότι η δημοσιογράφος είχε καταγγείλει στις αρχές τις απειλές κατά της ζωής της 15 ημέρες πριν την δολοφονία της αλλά χωρίς να υπάρξει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση όσο αφορά το αίτημα για έρευνα από την οικογένεια της Γκαλιτσία, απαντάει ότι μια δημόσια έρευνα θα δυσχέραινε τις εργασίες της αστυνομίας. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας έχει αφήσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας τέτοιας έρευνας ανοιχτό.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος Καρουάνα Γκαλιζία, δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2017, μετά τις αποκαλύψεις της σχετικά με εμπλοκή της κυβέρνησης της Μάλτας και του πρωθυπουργού, στα Panama Papers. Οι αποκαλύψεις της είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση, ωστόσο ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος είχε γίνει και βασικός στόχος των αποκαλύψεων της Γκαλιζία, επανεξελέγη.

Ο Μουσκάτ, ο οποίος να τονίσουμε ότι δεν συνδέεται με τον έναν εκ των τριών κατηγορουμένων, είχε δηλώσει τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία της δημοσιογράφου και είχε προσφέρει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως αμοιβή για όποιον είχε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην σύλληψη των ενόχων. Ωστόσο ο γιος της Γκαλιζία, μετά την δολοφονία της μητέρας του είχε καταγγείλει τον Μουσκάτ για ενορχήστρωση της όλης υπόθεσης από τον ίδιο. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στο ρεπορτάζ της Τζένης Τσιροπούλου:

Οδοιπορικό στη Μάλτα: Η δολοφονία της Δάφνης στη Mafialand

Διαβάστε ακόμα την υπόθεση του δημοσιογράφου των Wikileaks, Julian Assange, στην ανάλυση του Μηνά Κωνσταντίνου:

Πυροβολώντας τον πληροφοριοδότη σε δημόσια θέα