του Κώστα Εφήμερου

Νωρίτερα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Φίλη, αλλά και του ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη, που ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να παρέμβει. Ως προάγγελος των εξελίξεων μπορεί να θεωρηθεί και το RT του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στην έκκληση για ακύρωση της ανάθεσης στην κυρία Παναρίτη.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν οι κυβερνητικοί κύκλοι -και δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί από όλες τις πλευρές- η κυρία Έλενα Παναρίτη προτάθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη και πήρε την θετική ψήφο και του Γιώργου Σταθάκη ενώ αρνητικά εισηγήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο τελευταίος όμως φαίνεται ότι δεν είπε ένα απλό «όχι» αλλά μίλησε για πολιτική απόφαση, κάτι που ο υπουργός οικονομίας θεώρησε ως «λευκό».

Η υπόθεση πάντως του διορισμού της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν είναι νέα υπόθεση. Λίγες μέρες νωρίτερα από διαρροή εντός του ΔΝΤ είχαμε μάθει ότι είχε γίνει προσπάθεια επίσπευσης της αντικατάστασης του Έλληνα εκπροσώπου, κατά προτίμηση πριν τις 5 Ιουνίου.

Αυτή η προσπάθεια για κάποιους αναλυτές σήμαινε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα κρατούσε σκληρή στάση στην διαπραγμάτευση, ίσως ακόμα σκληρότερη και από αυτή της ίδιας της κυβέρνησης, κάτι που και ο ίδιος είχε επισημάνει πολλές φορές αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μη βιώσιμη συμφωνία. Επιπλέον ο ίδιος είχε αναφερθεί ήδη τρεις φορές δημόσια σε πιθανή του απομάκρυνση ακόμα και εντός του μήνα. Η επιμονή του Γιάνη Βαρουφάκη στο πρόσωπο της κυρίας Παναρίτη, που σημειωτέον ήταν ήδη σύμβουλός του στο Brussels Group, φαίνεται τώρα ότι θα δώσει την αφορμή ακόμα και για την απομάκρυνσή του, μια εξέλιξη που από μέρος της κυβέρνησης θεωρείται και δείγμα προσέγγισης με την Ευρώπη.

Ο κύριος Βαρουφάκης δεν ήταν μέχρι στιγμής διαθέσιμος για σχόλια.