Σε εφαρμογή -σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ- τέθηκαν οι φορητές κάμερες ειδικά για την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου από την αστυνομία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι κάμερες με τις οποίες είναι εφοδιασμένοι οι αστυνομικοί, εφαρμόζονται από τις 6 το πρωί της Κυριακής μέχρι και τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Η εφαρμογή αφορά «σε οδούς της περιοχής του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια – Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών – Πλατεία Συντάγματος) και εφόσον απαιτηθεί, σε λοιπές περιοχές της Αθήνας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι πρώτες φορητές κάμερες είχαν παραληφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η προμήθεια έγινε από εταιρεία στο Ισραήλ, μέσω εμπορικού αντιπροσώπου της στην Πολωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που κατάρτισε η ΕΛ.ΑΣ. βασίζεται σε αντίστοιχο που εφαρμόζει εδώ και κάποια χρόνια η γερμανική αστυνομία και προβλέπει τη χρήση δύο ειδών καμερών, τις φορητές και τις κάμερες σώματος.

Ειδικότερα, προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι θα δοθούν πρωτίστως σε δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. και Δράση, ενώ στην εξωτερική πλευρά τους θα έχουν ένα εμφανές κόκκινο φως το οποίο θα δείχνει πότε βρίσκονται σε λειτουργία.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ με φορητές και κάμερες «σώματος» στους αστυνομικούς

«Με την υπ’ αριθ. 7001/2/92/1-α από 5/12/2020 Απόφαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης του Π.Δ. 75/2020, από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής κατά την υλοποίηση από Υπηρεσίες της του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Αττικής, από την 06.00΄ ώρα της Κυριακής 6/12/2020 έως την 06.00΄ ώρα της Δευτέρας 7/12/2020, σε οδούς της περιοχής του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια – Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών – Πλατεία Συντάγματος) και εφόσον απαιτηθεί, σε λοιπές περιοχές της Αθήνας».

Το Προεδρικό Διάταγμα που διέπει τη λειτουργία των καμερών υπεγράφη στις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ προηγουμένως το πράσινο φως για τη χρήση τους είχε ανάψει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σχετικά με το ζήτημα του χρόνου διατήρησης των επίμαχων βίντεο, το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει ότι «τα δεδομένα τηρούνται κατά μέγιστο διάστημα 15 ημερών, εκτός αν η διατήρησή τους είναι απαραίτητη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με σκοπό τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων (…) Δεδομένα που αφορούν γεγονότα τα οποία εμπίπτουν στον επιδιωκόμενο σκοπό (σ.σ. την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών) αποθηκεύονται και διατηρούνται εφόσον είναι απαραίτητα για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων».