Η ασπρόμαυρη φωτογραφία έχει τίτλο «Ελπίδα για μια νέα ζωή» και τραβήχτηκε τη νύχτα της 28ης Αυγούστου 2015, όταν πρόσφυγες προσπαθούσαν να περάσουν στην Ουγγαρία στα συρματοπλέγματα των συνόρων μεταξύ της διάβασης Χόργκος στη Σερβία και αυτής στο Ρόζκε της Ουγγαρίας.

Ο βραβευμένος φωτογράφος εξηγεί για τη νύχτα που τράβηξε τη φωτογραφία. «Παίζαμε το ποντίκι με τη γάτα όλη τη νύχτα με την αστυνομία. Ήταν σχεδόν 3.00 το πρωί όταν πήρα τη φωτογραφία αυτή και δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε φλας όταν η αστυνομία προσπαθεί να βρει τους ανθρώπους αυτούς, τότε χρησιμοποίησα το φως του φεγγαριού». Ο Ρίτσαρντσον πήρε επίσης το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “μοναδικές φωτογραφίες καυτής επικαιρότητας” και το δεύτερο βραβείο δόθηκε στον Κορεντίν Φόλεν για μια φωτογραφία από διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι, μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo.

Περίπου 83.000 φωτογραφίες υποβλήθηκαν στην επιτροπή από 5.775 φωτογράφους από 128 χώρες. Η 18μελής επιτροπή επέλεξε να βραβεύσει 41 φωτογράφους 21 εθνικοτήτων σε επτά κατηγορίες.