Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει να εναρμονίζεται με την προσωπική δέσμευση του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα για πλήρη εκκένωση των φυλακών του Γκουαντάναμο μέχρι τη λήξη της προεδρικής του θητείας.

Οι δυο συγκεκριμένοι κρατούμενοι ήταν οι πρώτοι από 12 περίπου άτομα τα οποία, μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να βρεθούν σε τουλάχιστον δυο διαφορετικές χώρες οι οποίες δέχθηκαν να τους πάρουν, σύμφωνα με επίσημες πηγές των ΗΠΑ οι οποίες ωστόσο παραμένουν ανώνυμες.

Με τις σημερινές αναχωρήσεις, ο αριθμός των κρατουμένων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αμερικανική βάση της Κούβας ανέρχεται στους 89, κάτι που αφήνει ελπίδες για το ότι ίσως ο αμερικανός πρόεδρος καταφέρει τελικά να φανεί συνεπής στη δέσμευσή του και παρά τις σθεναρές αντιστάσεις που βρίσκει για το θέμα από το Κογκρέσσο.

«Λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων στο Γκουαντάναμπ με τελικό σκοπό να κλείσει το κέντρο κράτησης που με υπεύθυνο τρόπο προασπίζει την εθνική μας ασφάλεια, δήλωσε ο Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, λίγο μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δυο Λίβυων στη χώρα της δυτικής Αφρικής.