Την ανάγκη να μπει τέλος «σε ξεπερασμένες αντιλήψεις κατεστημένες λογικές στη σχέση του κράτους με τους πολίτες, και κυρίως στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η διαφθορά είναι ίδιον του κρατικού μηχανισμού» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε ομιλία του στην ημερίδα της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας για τον Εσωτερικό Έλεγχο στους ΟΤΑ, που διεξήχθη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε γενικόλογα στην ανάγκη «να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών και να λάμψει επιτέλους η διαφάνεια στο δημόσιο βίο», σημειώνοντας πως ο δρόμος είναι μακρύς.

«Το σύνθημα “διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα”, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Και χρειάζονται βεβαίως ορθολογικές και καινοτόμες πολιτικές και δράσεις» φέρεται να υπογράμμισε ο Τ. Θεοδωρικάκος, ενώ όπως ανέφερε, στο υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε εξέλιξη πιλοτική φάση της λειτουργίας μονάδων εσωτερικού ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την υποστήριξη 16 φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (15 δήμων και μιας περιφέρειας), στο πλαίσιο των προβλέψεων του «επιτελικού κράτους», με την τεχνική στήριξη της Γαλλίας.

Ο ίδιος υποστήριξε πως εφαρμογή αυτής της πολιτικής πρέπει να ξεκινήσει «από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ίδιο το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση. «Στο πλαίσιο αυτό η ανοχή σε δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους που παραβαίνουν το καθήκον τους με οποιονδήποτε τρόπο, είναι υποχρεωτικό να τελειώσει».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που έγινε μόλις την Πέμπτη νόμος του κράτους, περιλαμβάνονται διατάξεις που δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους δημοσίους λειτουργούς και τις κρατικές υπηρεσίες απέναντι σε λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις», καθώς πλέον οι όποιες «καθυστερήσεις» διαπιστώσει η κυβέρνηση σε μελέτες έργων θα τιμωρούνται με πειθαρχικά μέτρα.

«Θα βάλουμε από εδώ και μπρος, ήδη έχω δώσει στους νομικούς μου και το σχεδιάζουνε και το γράφουνε, αστικές αποζημιώσεις. Θα πληρώνει ο κακός δασάρχης για την καθυστέρηση της επένδυσης από την τσέπη του. Δεν θα σταματάμε την επένδυση γιατί ο ένας έχει μία άποψη ιδεολογική και είναι κατά των επενδύσεων. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, και όποιος στη χώρα παίζει με τις συντάξεις και τους φόρους των Ελλήνων, και καθυστερεί, θα πληρώνει από την τσέπη του. Αλλιώς δεν θα βγάλουμε άκρη στη χώρα» δήλωσε στις αρχές Οκτωβρίου ο Άδωνις Γεωργιάδης στο κοινό εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, για να γνωρίσει το χειροκρότημα του ακροατηρίου, δείχνοντας τον προσανατολισμό και τις προθέσεις της κυβέρνησης έναντι των δημοσίων λειτουργούν και κρατικών υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα:

Ο Αδ. Γεωργιάδης απειλεί με νόμο που θα απαιτεί αποζημιώσεις από δημόσιους υπαλλήλους που «καθυστερούν μια επένδυση»