Μέρος των μέτρων θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως οι αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα εργατοδικεία ή η μεταρρύθμιση της εργασίας εξ αποστάσεως, ενώ άλλα, όπως η συγχώνευση φορέων που εκπροσωπούν το προσωπικό, θα χρειαστούν διατάγματα εφαρμογής, που θα δημοσιευτούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εργασίας, το διάταγμα που αφορά την οργάνωση και τα μέσα της νέας κοινωνικής και οικονομικής επιτροπής (CSE), όργανο στο οποίο συγχωνεύονται οι εκπρόσωποι του προσωπικού (DP), η επιτροπή της επιχείρησης (CE) και η επιτροπή για την υγεία, την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας (CHSCT), θα διευκρινιστεί κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, αν τα διατάγματα τεθούν σε ισχύ αμέσως, θα πρέπει για να έχουν διαρκή χαρακτήρα, να επικυρωθούν από το κοινοβούλιο. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο της επικύρωσης πρόκειται να αρχίσει να εξετάζεται στην Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 20ής Νοεμβρίου.

Τα διατάγματα περιλαμβάνουν σειρά μέτρων που έχουν στόχο να δώσουν περισσότερη ελευθερία και ευκρίνεια στις επιχειρήσεις: καθορισμό ανώτατων ορίων των αποζημιώσεων από τα εργατοδικεία σε περίπτωση απολύσεων που κρίνονται καταχρηστικές, μαζικές απολύσεις, εκτίμηση σε εθνικό επίπεδο των οικονομικών δυσκολιών των ομίλων που απολύουν στη Γαλλία, μείωση της προθεσμίας για την προσφυγή μετά την απόλυση, δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους μισθωτούς στις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους ή ακόμη συγχώνευση οργάνων που εκπροσωπούν το προσωπικό.

Κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νόμου

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας, για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα, στη δεύτερη ημέρα δράσης των συνδικάτων που ωστόσο κινητοποίησε λιγότερους Γάλλους σε σύγκριση με την πρώτη, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν σήμερα 132.000 άνθρωποι, πολύ λιγότεροι από τους 223.000 που κατέβηκαν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου. Το συνδικάτο CGT, που οργάνωσε την διαδήλωση δεν έδωσε ακριβή αριθμό, έκανε λόγο μόνο για «πολλές εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές», ενώ για την πρώτη διαδήλωσή του εκτιμούσε ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε 500.000.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν μεταξύ άλλων στο Παρίσι, τη Ρεν, τη Μασσαλία και τη Νιμ. Οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα όπως: «Ο νόμος Μακρόν είναι για τα αφεντικά», «Διαχωρισμός της εξουσίας από το Medef» (σ.σ. την ένωση των εργοδοτών) και «Τεμπέληδες όλων των χωρών, ενωθείτε».

Σε πολλές από τις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και εκπρόσωποι της «Ανυπότακτης Γαλλίας» που σκοπεύει να οργανώσει δική της διαδήλωση το Σάββατο κατά του «κοινωνικού πραξικοπήματος», όπως χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση αυτή. «Δεν είναι παρά μόνο η αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.