Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, «κηρύχτηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα».

Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα στη Μυτιλήνη.

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση ως πρώτη «λύση» αποφάσισε να αποστείλει τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ για να καταστείλει τυχόν εντάσεις, ενώ όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα η αστυνομία που βρίσκεται στο νησί απέκλεισε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το να προχωρήσουν προς το κέντρο της Λέσβου.

Ολική καταστροφή της Μόριας

Εικόνες ολικής καταστροφής έρχονται από τον καταυλισμό της Μόριας όπου από ότι φαίνεται το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του κάηκε ολοσχερώς. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Ο Γιώργος Ντίνος πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο μέτωπο όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί ανέφερε στο stonisi.gr ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ενδεχομένως να έχει σωθεί μέρος της δομής υγείας που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης.

Δείτε την αυτοψία που έκανε το «Στο Νησί» σήμερα, μέσα στη δομή της Μόριας:

Άστεγοι χωρίς απαντήσεις

Περίπου 13 χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στον προσφυγικό καταυλισμό  και τη δομή και εδώ και ώρες βρίσκονται στους δρόμους χωρίς απαντήσεις για το μέλλον τους. Το βράδυ που η φωτιά κατέκαιγε πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε κοντινά χωράφια και στους δρόμους, όπου και παραμένουν.

Πώς ξεκίνησε

Σύμφωνα με εικόνες και πληροφορίες που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, εστίες φωτιάς εμφανίστηκαν περιμετρικά του καταυλισμού. Μετά από λίγη ώρα, νέες εστίες εμφανίστηκαν στην περιοχή της καραντίνας, και ακολούθως εντός του καταυλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το τοπικό «Στο Νησί», νωρίτερα είχε προηγηθεί ένταση στον καταυλισμό, με αφορμή την απομόνωση στην οποία επρόκειτο να τεθούν τα 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και μέλη των οικογενειών τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την ένταση προκλήθηκαν συγκρούσεις, με τις φωτιές που ξέσπασαν αρχικά περιμετρικά να αποδίδονται σε αυτές.

«Έτοιμη» να βοηθήσει την Ελλάδα η ΕΕ – Μεταφορά 400 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Την ετοιμότητα της Ευρώπης να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα μετά την καταστροφή εκφράζουν αρμόδιοι, ενώ προς ώρας έχει ανακοινωθεί μονάχα η χρηματοδότηση για μεταφορά και στέγαση 400 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην ενδοχώρα.

«Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια. Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ανάρτηση του.

Ακόμα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ανάρτησε σχετικά στο Twitter: «Η σκέψη μου είναι με τον κόσμο της Λέσβου και ειδικά τους μετανάστες/πρόσφυγες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις αρχές για τη φωτιά… Έχω ήδη συμφωνήσει να χρηματοδοτηθεί η άμεση μεταφορά και στέγαση στην ενδοχώρα των υπόλοιπων 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων. Η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και η στέγαση όλων των ανθρώπων στη Μόρια».

Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται

Την ίδια ώρα η είδηση της πυρκαγιάς κάνει τον γύρο του κόσμου από χθες το βράδυ.

«Η Μόρια φλέγεται: Εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον υπερπληθή καταυλισμό της Ελλάδας», αναφέρει το Al Jazeera, προσθέτοντας ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν ασαφή.

Το BBC αναφέρει ότι η πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών της Ελλάδας, την υπερπληθυσμένη εγκατάσταση Μόρια, στο νησί της Λέσβου.

«Χιλιάδες έμειναν χωρίς καταφύγιο καθώς ξέσπασε φωτιά στο καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου» γράφει ο Guardian.

«Η πυρκαγιά καταστρέφει ολοσχερώς τον μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών της Ευρώπης στη Λέσβο μετά από μαζικές φωτιές που ξέσπασαν στην πολυπληθή περιοχή της Ελλάδας στο νησί της Λέσβου» γράφει το CNN.

«Πυρκαγιά σε καταυλισμό προσφύγων, χιλιάδες αναγκάζονται να φύγουν» μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Στις φλόγες ο καταυλισμός-κόλαση των προσφύγων στη Μόρια – Εμπρησμός;» διερωτάται στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Bild.

Η γαλλική Le Figaro κάνει λόγο για «Επιχείρηση διάσωσης στον καταυλισμό μεταναστών στη Μόρια μετά από πυρκαγιά» ενώ συμπληρώνει ως πιθανή αιτία της φωτιάς μια εξέγερση.

Διαβάστε ακόμα: 

Όταν κάηκε η κόλαση