Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να παρακάμψει το Κογκρέσο και να καταφέρει να αντλήσει κρατική χρηματοδότηση ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση του τείχους.

Σημειώνεται ότι Κογκρέσο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (300 έναντι 128) τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί για να αποφευχθεί ένα δεύτερο (λουκέτο στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες της χώρας). Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό, με τους Δημοκρατικούς να εγκρίνουν τη διάθεση 1.375 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή 55 χιλιομέτρων νέας περίφραξης κατά μήκος των συνόρων. Ωστόσο, ο Τραμπ απαιτεί το ποσό των 5,7 δισεκατομμυρίων για την κατασκευή του τείχους 234 χιλιομέτρων.


Απαντώντας στις κατηγορίες των Δημοκρατικών που τονίζουν πως ο Τραμπ καταχράται την εξουσία του για να μη φανεί ανακόλουθος σε μια από τις πιο σημαντικές προεκλογικές  του δεσμεύσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε πως δεν χτίζει το τείχος μόνο επειδή ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, αλλά γιατί είναι «κάτι πραγματικά σημαντικό επειδή η χώρα αντιμετωπίζει εισβολή ναρκωτικών, εισβολή ανθρώπων, και αυτό είναι απαράδεκτο».

Υποστήριξε ότι κι άλλες φορές πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αναγνώρισε ότι η δική του απόφαση μπορεί να αντιμετωπίσει «πόλεμο» από το Κογκρέσο. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η απόφαση του είναι για το καλό των πολιτών της χώρας και δεν θα λογαριάσει το πολιτικό κόστος.

Στις επάλξεις οι Δημοκρατικοί

Οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν στο Κογκρέσο νόμο με τον οποίο θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, τόνισε πως η κίνηση αυτή είναι αντιδημοκρατική και «κομματιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ». Οι Δημοκρατικοί ξεκαθάρισαν ότι θα χρησιμοποιήσουν «κάθε δυνατό μέτρο» για να αντιταχθούν στη στάση του Τραμπ.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για να κυρηχτεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Θα καταθέσουμε μήνυση κατά του προέδρου Τραμπ λόγω της αναίτιας και παράνομης απόφασης του να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος έκτακτης ανάγκης, πρόκειται για μια αντισυνταγματική απόφαση που παραβιάζει τον νόμο και επιφέρει πλήγμα στο ήθος των θεσμών μας. Θα τον συναντήσουμε στο δικαστήριο».