«Χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια» το μήνυμα που εκπέμπει το πλήρωμα του Louise Michel, ανακοινώνοντας πως στο πλοίο μεταβαίνουν πλέον περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ενώ οι δυνατότητες του πλοίο προβλέπουν μόλις 120 άτομα. Την Πέμπτη, το πλοίο διέσωσε 89 πρόσφυγες, ενώ την Παρασκευή, το πλήρωμα απάντησε σε έκκληση για βοήθεια από βάρκα στην κεντρική Μεσόγειο, η οποία κινδύνευε να βυθιστεί, και στην οποία επέβαιναν 130 άνθρωποι.

Το πλοίο με τους πρόσφυγες εντόπισε το αεροσκάφος Moonbird, που αναζητά βάρκες προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο, με το Louise Michel να απαντά άμεσα, την ώρα μάλιστα που οι αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας που επίσης ειδοποιήθηκαν, αγνοούν ακόμα την έκκληση για βοήθεια.

«Υπάρχει ήδη ένας νεκρός στο πλοίο. Οι άλλοι έχουν εγκαύματα από το πετρέλαιο, έχουν περάσει μέρες στη θάλασσα» αναφέρει ακόμα το πλήρωμα του πλοίου.

Σε νεότερη ανάρτησή του, το πλήρωμα εγκαλεί τις ευρωπαϊκές αρχές, και κυρίως τις ιταλικές και τις μαλτέζικες, αναφέροντας «Αυτοί είναι οι διασωθέντες στους οποίους γυρίζει τις πλάτες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού ξέφυγαν από τον ανείπωτο τρόμο και την απανθρωπιά, χρειάζονται ένα ασφαλές μέρος. Ιταλικές και μαλτέζικες αρχές, πρέπει να δράσετε τώρα».

Μήνυμα για την ανάγκη βοήθειας στο πλοίο εξέπεμψαν και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι οποίοι καταγγέλλουν τις ευρωπαϊκές αρχές που κωφεύουν, σημειώνοντας πως το πλοίο Sea Watch 4 που βρίσκεται κοντά, μεταφέρει ήδη 201 διασωθέντες, στους οποίους οι αρχές επίσης αρνούνται τη βοήθεια.

Το πλοίο ονομάσθηκε «Louise Michel», από το όνομα μιας γαλλίδας αναρχικής του 19ου αιώνα, και διακοσμήθηκε με ένα γκράφιτι του βρετανού καλλιτέχνη. Απέπλευσε στις 18 Αυγούστου από το ισπανικό λιμάνι Μπουριάνα, κοντά στη Βαλένθια, σύμφωνα με την Guardian. Ναυλώθηκε με μεγάλη μυστικότητα, και την περασμένη Πέμπτη, διέσωσε στην κεντρική Μεσόγειο 89 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους 14 γυναίκες και δύο παιδιά, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία δεν διευκρινίζει την ακριβή θέση του πλοίου.

«Ψάχνει τώρα ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους επιβάτες ή να τους μεταφέρει σε κάποιο σκάφος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy) στις

Το πλήρωμα αποτελείται από δέκα μέλη, «ευρωπαίους ακτιβιστές με μακρά πείρα στις έρευνες και διασώσεις στη θάλασσα». Καπετάνιος του είναι η Πία Κλεμπ, μια Γερμανίδα που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι γνωστή επειδή κυβέρνησε και άλλα σκάφη διάσωσης, μεταξύ των οποίων το Sea-Watch 3.

Τον Σεπτέμβριο 2019, ο Banksy έγραψε στην Πία Κλεμπ τα εξής: «Γειά σου Πία (…) Είμαι ένας καλλιτέχνης από το Ηνωμένο Βασίλειο και έκανα μερικά έργα για τη μεταναστευτική κρίση, προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα. Θα μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ένα νέο πλοίο ή κάτι; Παρακαλώ, απάντησέ μου. Μπράβο σου. Μπάνκσι». Η Κλεμπ, η οποία νόμισε αρχικά πως επρόκειτο για αστείο, πιστεύει πως ο Μπάνκσι την επέλεξε λόγω της πολιτικής στάσης της. «Δεν βλέπω τις θαλάσσιες διασώσεις ως ανθρωπιστική δράση, αλλά ως μέρος ενός αντιφασιστικού αγώνα», δήλωσε μιλώντας στη Guardian.

Το πλοίο είναι ένα παλιό σκάφος του γαλλικού ναυτικού. Με μήκος 31 μέτρα, είναι μικρότερο, αλλά σημαντικά πιο γρήγορο από τα συνηθισμένα σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που επεμβαίνουν μέσα στη ζώνη, πράγμα που του επιτρέπει να ξεπερνάει σε ταχύτητα τα σκάφη της λιβυκής ακτοφυλακής.

Διαβάστε περισσότερα:

Πλοίο του Μπάνκσι στη Μεσόγειο για τη διάσωση προσφύγων