Το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση 30 ημερών (έως τις 15 Μαρτίου) στο καθεστώς απαγόρευσης της πώλησης κόκκινων δανείων σε ξένα funds συζήτησε ο Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου το βράδυ της Τρίτης. Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, έχει ανασταλεί μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών δανείων, καθώς και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πάντως, κυβερνητική πηγή άφηνε ανοικτό το βράδυ της Δευτέρας το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, να δοθεί παράταση στη ρύθμιση που προβλέπει απαγόρευση της μεταβίβασης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων στα κερδοσκοπικά funds.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει τρεις φακέλους: Ο πρώτος αφορά τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών των τραπεζών και του Δημοσίου. Ο δεύτερος αφορά την τροποποίηση του νόμου Δένδια για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ενώ ο τρίτος φάκελος, το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που επίσης διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες -καταναλωτικά, στεγαστικά πρώτης κατοικίας και δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Φορολογική κλίμακα με ανώτατο συντελεστή 50%

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, φέρεται να παρέδωσε στους θεσμούς την πρότασή της για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πρόταση, σύμφωνα με όσα είπε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, περιλαμβάνει ανώτατο συντελεστή 50% από 42% που είναι ο σημερινός ανώτατος συντελεστής για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ή 33% που είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Αλλαγές  στην φορολογία των αγροτών και στην έκτακτη εισφορά δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση, η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη σε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών. 


Ενστάσεις για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι θεσμοί εκφράζουν αντιρρήσεις κι ενστάσεις, αλλά δεν έγιναν πιεστικοί και δεν ζήτησαν μειώσεις κύριων συντάξεων. Έθεσαν από την πρώτη μέρα και το φορολογικό ζήτημα, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Αθήνα: Νόμος του κράτους θα είναι οι αλλαγές μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Όπως ξεκαθάρισαν κατά την πρώτη μέρα συναντήσεων, όλες οι φορολογικές διατάξεις που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2016 όσο και για τη διετία 2017-2018 θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς και να ψηφιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.

Oι μεγαλύτερες ενστάσεις των δανειστών αφορούσαν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, θέμα στο οποίο παραδοσιακά οι θεσμοί αντιδρούν καθώς το θεωρούν χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν βρεθούν πόροι 300-500 εκατ. ευρώ από τις εργοδοτικές εισφορές, τότε θα μπει ουσιαστικά στο τραπέζι η μείωση των επικουρικών συντάξεων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές εξέφρασαν ενστάσεις και για την εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών και των αγροτών.
 
Εξερχόμενος ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι οι δανειστές «έθεσαν τα γνωστά θέματα που τίθενται από τους θεσμούς», προσθέτοντας ότι έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί.
 
Οι συζητήσεις με τους δανειστές συνεχίζονται και το απόγευμα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Ν. Φράγκο να εκπροσωπεί την το υπουργείο. Ο υπουργός Εργασίας θα συμμετέχει σε δύο ακόμη συναντήσεις με τους δανειστές αύριο Τετάρτη στις 15:00 το μεσημέρι και την Πέμπτη στις 14:30.


Ο πρώτος γύρος

Με βάση όσα προέκυψαν κατά την πρώτη μέρα των συζητήσεων, οι οποίες κράτησαν περίπου τέσσερις ώρες, το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Μέχρι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων με τις δύο πλευρές να ανοίγουν τα χαρτιά τους για τρία βασικά κεφαλαία: το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, αλλά και το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το ασφαλιστικό, παρουσία του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ενώ για τις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Καυτός Μάρτιος

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αποχωρήσουν την Παρασκευή, ενώ η διακοπή των διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει από μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα αναλάβουν δράση τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να λάβουν τελική μορφή όχι μόνο οι προς ψήφιση διατάξεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού, αλλά και οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2019.

Ο νέος γύρος συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν τις 15 Φεβρουαρίου, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές Μαρτίου.

Έτσι, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, θα πρέπει να είναι νόμος του κράτους και το νέο φορολογικό, τουλάχιστον οι διατάξεις που αποτελούν προαπαιτούμενα του Μνημονίου, αλλά και τα μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, και το ασφαλιστικό και ο νέος κώδικας διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Η Γενική Γραμματεία Εσόδων

Στο περιθώριο των επαφών, μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν συζητήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για το διάδοχο σχήμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ έγινε γνωστό ότι προγραμματίζεται παράταση για τα κίνητρα απόσυρσης των αυτοκινήτων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο.

Πυρετός κινητοποιήσεων

Εντωμεταξύ, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει περισσότερο τόσο εντός Βουλής, όσο και εκτός, ενόψει και των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, που προγραμματίζονται για την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, ημέρα γενικής απεργίας.

Στις κινητοποιήσεις πρόκειται να πάρουν μέρος εκτός από συνδικαλιστικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πολιτικές οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς, και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ήδη αυξάνουν τη διάρκεια αποκλεισμού δρόμων, ενισχύοντας με νέα τρακτέρα τα μπλόκα, σε ολόκληρη τη χώρα.