Ειδική αναφορά στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κάνει δημοσίευμα της Wall Street Journal, που βάζει τον Γ. Στουρνάρα στο κάδρο των προβλημάτων με τις ελεγκτικές αρχές της χώρας του, μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες της Λετονίας και τη Σλοβενίας. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως ο Μάριο Ντράγκι ενδέχεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την ερχόμενη Πέμπτη, αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του κεντρικού τραπεζίτη στη Λετονία.
 
«Τρία από τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου τελούν υπό δικαστική διερεύνηση σε Λετονία, Σλοβενία και Ελλάδα. Οι εθνικές κυβερνήσεις εμποδίζονται να απολύσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες λόγω των κανονισμών της ΕΕ, ωστόσο η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτρέψει έρευνες που προβλέπονται από τις εθνικές νομοθεσίες», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
 
Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι τρεις περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά κάθε μία από αυτές απειλούν να αποσπάσουν την προσοχή της ΕΚΤ, η οποία κατάφερε να βγει ενισχυμένη από την πρόσφατη κρίση χρέους, «στην οποία σκόνταψαν ακόμα και εκλεγμένοι πολιτικοί».
 
Όπως υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, «στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, βρίσκεται σε συνεχή διένεξη με μέλη της κυβέρνησης, που τον θεωρούν πολιτικό εχθρό. Τον Φεβρουάριο συστάθηκε προανακριτική κοινοβουλευτική επιτροπή για να διερευνήσει αν ο κ. Στουρνάρας δωροδοκήθηκε για να χειραγωγηθούν οι τιμές των φαρμάκων. Στην ομιλία του της 21ης Φεβρουαρίου στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας κατήγγειλε ότι ανώνυμοι μάρτυρες επινόησαν ιστορίες για το πρόσωπό του» αναφέρει η εφημερίδα σχετικά με την εμπλοκή του κεντρικού τραπεζίτη στην υπόθεση παράνομων πληρωμών της Novartis, υπογραμμίζοντας το έντονα πολεμικό κλίμα που καλλιεργείται συχνά μεταξύ του πρώην υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης.
 
«Πάντως, οι κρίσεις στις τρεις αυτές χώρες, αν και διαφορετικές μεταξύ τους, ενέχουν τον κίνδυνο να ταλανίσουν την ΕΚΤ και να αποσπάσουν την προσοχή από σημαντικά ζητήματα, την ώρα που αυτή έχει αναδυθεί ενισχυμένη από την πρόσφατη κρίση χρέους της ευρωζώνης», εκτιμά η WSJ αναφορικά με τα αγκάθια που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ.
 

Πιέσεις από Λετονία και Σλοβενία

 
Εκτός της υπόθεσης του Γ. Στουρνάρα, η προσοχή της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι πέφτει στις υποθέσεις του Λετονού και του Σλοβένου κεντρικού τραπεζίτη.
 
Αναφορικά με την υπόθεση της Λετονία, υπογραμμίζεται πως τον Φεβρουάριο το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην ABLV Bank of Latvia, το τρίτο μεγαλύτερο θεσμικό όργανο της Λεττονίας. Οι Αμερικανοί προειδοποίησαν ότι η ABLV χρησιμοποιεί το «ξέπλυμα χρήματος ως πυλώνα επιχειρηματικών πρακτικών».

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Λετονός διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ιλμάρ Ριμσεβιτς, φέρεται ότι βοήθησε τους πελάτες να υπονομεύσουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας. Υπενθυμίζεται πως οι λετονικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη και αφού του απέδωσαν κατηγορίες, τον άφησαν ελεύθερο.
 
Σημειώνεται επίσης πως ήδη ο πρωθυπουργός της Λετονίας φέρεται να ζήτησε την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος μπορεί να εργαστεί ως κυβερνήτης της Τράπεζας της Λετονίας, συνελήφθη για τέτοιες σοβαρές κατηγορίες».
 
Την ίδια ώρα, στη Σλοβενία ο κεντρικός τραπεζίτης, Μπόστιαν Τζάμπετς, βρέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών της χώρας στο πλαίσιο της έρευνας για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η αστυνομία εισέβαλε στα μέσα του 2016 στο γραφείο του κεντρικού τραπεζίτη στη Λουμπλιάνα, κατάσχεσε έγγραφα και υλικό, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εγγράφων με τη σφραγίδα της ΕΚΤ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μ. Ντράγκι. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε έως και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Αντίδραση σημειώθηκε και από την πλευρά του Σλοβένου κεντρικού τραπεζίτη, που έκανε λόγο για διάβρωση της εξουσίας του στην κεντρική τράπεζα.